Wandelconcert Gouda

Op 3 september organiseert Museum Geelvinck i.s.m. Museumkaart het wandelconcert “The Spirit of Place”– Gouda.
Op 3 locaties in Gouda zijn er concerten: Museum Gouda, Stadhuys Gouda en Arti Legi.


Hoe gaat een Wandelconcert in zijn werk?

Carrousel
Deelnemers aan het Wandelconcert beginnen op één van de drie locaties en beluisteren een concert van een half uur. Hierna wandelt u naar de volgende plek voor een concert, dat in zijn repertoirekeuze op deze locatie is afgestemd. Ten slotte komt u, als in een carrousel, aan op het derde en laatste adres voor een half uur muziek, die ook weer de ‘spirit of place’ muzikaal vertolkt. U wordt begeleidt op uw wandeling door een gids, een acteur/actrice, die u wijst op de bijzonderheden waar u bent en waar u langskomt.

Aanvang: 11.00 uur of 14.30 uur
U kiest voor een ochtend- of middagwandeling, aanvang 11.00 uur (tot 14.00) en 14.30 uur (tot 17.00 uur). De drie locaties liggen op korte loopafstand van elkaar. De wandeling naar de volgende locatie duurt gemiddeld 5 à 10 minuten

Kaartjes bestellen:

Kaarten kunt u bestellen via Geelvinck wandelconcerten
of bel: 06 54 79 46 06 voor meer informatie.

Wat kost een kaartje?
Deelname aan het Wandelconcert kost € 45 p.p. (regulier)
Museumkaarthouders krijgen korting en betalen € 35 p.p.


Locaties en adressen

1. Museum Gouda, Oosthaven 9: hier laat u uw Museumkaart scannen!

Optreden in de Gasthuiskapel van het museum door Musica Amphion

Kirsten Witmer, sopraan – Rémy Baudet, viool – Sayuri Yamagata, viool – Albert Brüggen, cello, Pieter-Jan Belder, orgel en klavecimbel

De kapel van Museum Gouda is een oude katholieke schuilkerk. De altaarstukken die daar te zien zijn, tonen hoe sterk de kunst van de katholieke kerk in de Noordelijke Nederlanden was, vlak voor en na de overgang naar het protestantisme. Deze plek leent zich uitstekend voor de Nederlandse katholieke muziek van componisten als Hollanders, Verryt en Buns. Buns was priester in ’s Heerenberg en componist van triosonates en vocale muziek. De motetten van Verryt behoren tot het absolute hoogtepunt van het Nederlandse vocale repertoire uit de 17e eeuw. De werken van deze componisten omlijsten een orgelwerk van de in Brussel werkende Pieter Cornet.

TIP: In Museum Gouda is de tentoonstelling ‘Verrukkelijke Landschappen‘ te zien, met werk van de Haagsche School en Barbizon-schilders, zoals ‘Stortbui nabij Gouda’ van Willem Roelofs (zie afbeelding), heel passend bij een Goudse wandeling (alleen hopen we dat het op 3 september niet regent ….) Neem de kans waar deze tentoonstelling te bezoeken, na afloop van uw muzikale wandeling of eraan voorafgaand! Plan uw dag zo, dat u hier nog even de tijd voor hebt!


2. het Oude Stadhuys Gouda: Markt 1

Optreden van Camerata Trajectina.

Het stadhuis van Gouda bevindt zich op de Markt. Het vijftiende-eeuwse stadhuis is een van de oudste gotische stadhuizen van Nederland. De trouwzaal van het schitterende Stadhuys is het decor voor dit concert vol Goudse geschiedenis. Willem de Swaen was pastoor in Gouda in de 17e eeuw. Zijn liedboek Des Singende Swaens Toe-gift Boven den Lof-Sangh der Heyligen: BESTAENDE In verscheyde Geestelijcke Liedekens, die ten allen tijden gesongen mogen worden bevat een aantal Marialiederen, die prachtig aansluiten bij het thema Onze lieve vrouwe van Gouda. Maar Camerata kan het niet nalaten om ook te snuffelen in de Goudse Liedboekjes, zoals Kostjuweel uit 1607 van de Goudse rederijkerskamer. De goudsbloem levert ook nog een paar mooie liederen. Een heel Gouds Gouden Eeuw-programma in een zaal uit dezelfde tijd.


3. Arti Legi, Markt 27

Optreden van: BRISK en Michaela Riener, zang

Hoe oud in nieuw doorklinkt is de titel van het boekje dat Nico Habermehl over dit gebouw schreef. Ruim anderhalve eeuw staat dit gebouw al op een prominente plek aan de Markt in Gouda. Eerder stond hier de stadsschool waar Erasmus Latijn leerde, en in 1853 werd dit gebouw op deze plek neergezet. Arti Legi (voor de kunst, voor de wet) is nu een ontvangst- en expositieruimte. Het gebouw bezit een grote verzameling kunst van Corneille. Vrouwen, katten en vogels zijn de terugkerende thema’s in zijn vrolijk gekleurde werk, en ook in dit concert. Maria als vrouw der vrouwen wordt bezongen in Vergine Bella van Bartolomeo Tromboncino (1470-1535). Vogels spelen de hoofdrol in de Engelse Consortsongs Venus’ birds van John Bennet (ca.1570-na 1614) en Cuckoo van Richard Nicholson (ca.1570-1639), en Kate Moore (1979) schrijft een nieuwe Cat Song.


Wandelconcert en Museumkaart
Het idee van een ‘Wandelconcert’ door een historische binnenstad in Nederland, is ontworpen door Museum Geelvinck, in nauwe samenwerking met Musica Amphion, Camerata Trajectina en BRISK en wordt ondersteund door Museumkaart.


Hier vindt u ons

Museum Gouda
Achter de Kerk 14
2801 JX Gouda
Oosthaven 9 (tevens museumwinkel)
Routebeschrijving

Contact

T 0182 331 000
F 0182 331 019
info@museumgouda.nl

Laatste tweets

RT @AnitaEngbers: Op dit moment is er in @MuseumGouda een prachtige tentoonstelling van de rond 1500 in Brugge werkzame schilder Pieter Pou…

RT @RaymondAarsman1: Museum Gouda werkt mee op 2 april tijdens het Paasontbijt op de Markt van #Gouda. #Pasen @MuseumGouda https://t.co/rce…

MuseumGouda

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00
Speciale feestdagen

Parkeertip: Q-park Bolwerk
Meer informatie

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Meld u dan snel aan voor onze nieuwsbrief!