Museum Gouda verliest ‘Man met hoge baret’

De Adviescommissie Restitutieverzoeken Cultuurgoederen en Tweede Wereldoorlog adviseert minister Jet Bussemaker van OCW om een claim tot teruggave van 189 kunstwerken uit de Rijkscollectie vrijwel geheel af te wijzen. Na onderzoek concludeert de Restitutiecommissie dat niet aan de voorwaarden voor restitutie is voldaan. Een uitzondering hierop vormt het schilderij ‘Man met hoge baret’ van Ferdinand Bol, waarover de commissie tot toewijzing adviseert.

Reactie van de directeur van Museum Gouda, Gerard de Kleijn:

“Het is goed nieuws voor de Nederlandse musea dat de claim Katz op 189 werken grotendeels wordt afgewezen.
Het is pech voor Museum Gouda dat de enige toegewezen claim het schilderij van Ferdinand Bol betreft: ‘Man met hoge baret’.
Dit schilderij hangt al meer dan 50 jaar in Museum Gouda. Het past hier ook goed. Ferdinand Bol heeft in opdracht van de Goudse schutterij in de 17e eeuw een prachtig groepsportret geschilderd: ‘De Goudse krijgsraad’. Dat is een topstuk uit onze collectie. We hebben dus iets met Ferdinand Bol. Zijn ‘Man met hoge baret’ is gevoelig, geheimzinnig, een man met melancholieke ogen in een oosters gewaad.

Museum Gouda heeft het werk meer dan 50 jaar lang geleend van het Rijk. We hebben er goed voor gezorgd. Het werk hing wisselend op zaal en dan weer in het depot. We zullen onze vaste bezoekers gelegenheid geven afscheid te nemen van de Man met de hoge baret, die elke bezoeker onderzoekend en een beetje droef aankijkt. De gehele maand februari 2013 is het schilderij nog te bezichtigen in Museum Gouda. Waarschijnlijk voor het laatst.”

• Ferdinand Bol - Man met hoge baret (nog te zien t/m eind februari 2013)
  • Afscheid nemen van 'de Bol'

RT @Unaniem: #MuseumSelfieDay @MuseumGouda best bijzonder dacht ik zo https://t.co/6jovfwV5Eg

RT @GO_Gouda: Al aangemeld voor de eerste culturele businessborrel C4 bij de Goudse Schouwburg 25 januari om 17.00 uur ? U kunt zich aanmel…