Gevallen engel weer terug

De gevallen engel, een schilderij van de Fransman Odilon Redon, is terug in Gouda. Het schilderij is ruim twee jaar op reis geweest. Vanaf 9 mei is het topstuk weer te zien in de vaste collectie van het museum: de Franse School van Barbizon, op de bovenste verdieping.

Museum Gouda gaf het schilderij in het voorjaar van 2011 in bruikleen aan de Galeries Nationales du Grand Palais in Parijs.
Daarna reisde het schilderij door naar een tentoonstelling in het Musée Fabre in Montpellier. En het afgelopen jaar is het schilderij te zien geweest in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, als onderdeel van de tentoonstelling “De Collectie Verrijkt”.

Vanaf 9 mei 2013 is het schilderij gelukkig weer te zien in Museum Gouda.
“De gevallen engel” maakt al 50 jaar onderdeel uit van de collectie van Museum Gouda en wordt beschouwd als een van de topstukken. Het is niet voor niets dat het topstuk zo gewaardeerd wordt door Europese musea.

Odilon Redon schilderde het werk vlak na de Frans-Duitse oorlog (1871).

Gerard de Kleijn: ”Ik ben heel blij dat onze Engel weer veilig geland is in Gouda. Dit schilderij is echt een icoon van Museum Gouda. De engel staat op de cover van ons Topstukkenboek en hangt aan onze gevel Achter de kerk. Museum Gouda is het museum ‘tussen hemel en aarde”, en op dit schilderij is dat de witte wolk en die bruine modder. Het is heel goed dat duizenden mensen buiten Gouda de afgelopen twee jaar het schilderij hebben kunnen zien, maar ik ben ook blij dat het schilderij nu weer thuis is.”

• De Gevallen engel - Odilon Redon

Gisteren werd het gerestaureerde kamerscherm onthuld, waarop het interieur te zien is van de krijgsraadkamer van he… https://t.co/kopi9b4vf4

RT @Unaniem: #MuseumSelfieDay @MuseumGouda best bijzonder dacht ik zo https://t.co/6jovfwV5Eg