Eind goed, al goed

Op 18 november 2013 heeft de ledenvergadering van de Nederlandse MuseumVereniging (NMV) de tekst voor een herziene LAMO vastgesteld: " Leidraad voor Afstoting van Museale Objecten".
Museum Gouda kwam twee jaar geleden in botsing met een deel van de NMV, toen het The Schoolboys van Marlene Dumas naar de veiling bracht.
Verklaring Gerard de Kleijn:" Museum Gouda stemt in met deze herziening. Het is een duidelijke verbetering. Het uitgangspunt dat alle collectie eerst om niet aan alle musea moet worden aangeboden,is losgelaten. De controverse heeft dus toch een positief effect gehad.Uitgangspunt voor ontzamelen wordt: ja, tenzij; in plaats van: nee, tenzij.
Musea mogen voortaan hun bezit verkopen, mits goed beargumenteerd, tenzij het bezit in termen van de wet tot behoud van Cultuurbezit " beschermwaardig" is. Een eventuele financiele opbrengst moet bestemd worden voor "het duurzame behoud van de collectie". Museum Gouda mag dus, terecht, niet de museumkelk van Jacoba van Beieren verkopen, want die is "beschermwaardig". Maar een middelmatig schilderij dat niet past in het profiel van de collectie, mag aangeboden worden op de veiling, mits de opbrengst ten goede komt aan het "duurzaam" behoud en de ontwikkeling van de collectie."

RT @Unaniem: #MuseumSelfieDay @MuseumGouda best bijzonder dacht ik zo https://t.co/6jovfwV5Eg

RT @GO_Gouda: Al aangemeld voor de eerste culturele businessborrel C4 bij de Goudse Schouwburg 25 januari om 17.00 uur ? U kunt zich aanmel…