Reeks Vriendenvitrine: Van Kunstig tot Kitsch

In 2009 is Museum Gouda samen met de Vereniging van Goudse Museumvrienden gestart met een serie kleine tentoonstellingen in de zogenaamde ‘Vriendenvitrines’. Deze tentoonstellingen worden samengesteld uit kunstwerken of andere objecten die verzameld worden door de vrienden van het museum. Ieder kwartaal wordt de inhoud van de vitrines gewisseld.

In de periode 12 november 2013 t/m 16 februari 2014 is een groot deel van de verzameling houders van luciferdoosjes van een Goudse Museumvriend te zien.

De verzamelaar vertelt:

‘Op een dag in 1955 kreeg ik van een goede kennis een mooie houder voor een luciferdoosje van houtsnijwerk.
Juist het ambachtelijke ervan sprak mij aan. Zelf nam ik daarna houders, die ik mooi vond, mee uit verschillende plaatsen in Nederland en van vakanties in Europa. Ook familie en bekenden namen vaker houders voor mij mee. Zo ontstond deze gevarieerde verzameling van inmiddels bijna 200 stuks.

In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw werden de houders een gebruiksartikel dat steeds zeldzamer werd om te kopen of te krijgen. Een aansteker was veel gemakkelijker dan een doosje lucifers. Ook binnen roken werd steeds minder geaccepteerd; daardoor verdwenen de tafelhouders uit de huiskamer.

Deze verzameling is er een geworden van KUNSTIG tot KITSCH en zelfs erotiek. De houders zijn gemaakt van verschillende materialen, zoals hout, keramiek, metaal, koper, messing, leer, tin, enz.

Ze zijn beschilderd, uitgesneden in hout en leer, gebrand in hout, verzilverd, ingelegd of gegraveerd; soms aan de voor- en achterkant van de houder. Ook zijn de afmetingen verschillend, afhankelijk van het luciferdoosje dat erin past.

In alfabetische volgorde noem ik de Europese landen waar de houders vandaan komen: België, Duitsland, Frankrijk, Griekenland (Griekse eilanden), Italië, Liechtenstein, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Zweden en Zwitserland. Er is zelfs een houder uit Jamaica. Deze staat in de vitrine naast een gedraaide houten asbak met een Jamaicaanse dollar, een familiestuk van een oom die in dienst van het leger was uitgezonden naar Jamaica

Gisteren werd het gerestaureerde kamerscherm onthuld, waarop het interieur te zien is van de krijgsraadkamer van he… https://t.co/kopi9b4vf4

RT @Unaniem: #MuseumSelfieDay @MuseumGouda best bijzonder dacht ik zo https://t.co/6jovfwV5Eg