Naast Charlotte nu ook Victoria in de tentoonstelling

De Franse Schilder Fantin-Latour schilderde zijn schoonzus Charlotte graag en fraai. Haar portret uit Parijs (1882) hangt levensgroot in de tentoonstelling ‘Dromen op doek’ in Museum Gouda. Wat tot nu toe ontbrak was een portret van de zus van Charlotte: Victoria, de vrouw van Fantin-Latour. Dankzij de recensie in de Telegraaf werd een Amsterdams echtpaar geattendeerd op tentoonstelling in Museum Gouda, waarin ook particuliere verzamelaars exposeren. Toen het echtpaar contact zocht met het museum, bleek het om een zeldzaam portret te gaan dat Fantin-Latour schilderde van zijn aanstaande vrouw Victoria, in het jaar van hun huwelijk. Nu is ook Victoria in de tentoonstelling te zien!

Henri Fantin-Latour leerde Victoria in het Louvre kennen, toen hij 21 jaar was.
Victoria schilderde ook en bekwaamde zich in het Louvre in stillevens. Wanneer Fantin 40 jaar oud is, in 1876, trouwt hij met Victoria.
Fantin verwerft met zijn stillevens meer roem dan Victoria, al schildert zij ook heel verdienstelijk. Op de tentoonstelling in Gouda is overigens ook een stilleven van Victoria te zien, uitsluitend voor de oplettende bezoeker want haar schilderij met aardbeitjes hangt gewoon tussen de stillevens van Henri.

In de tentoonstelling komt nu tegenover schoonzus Charlotte zijn vrouw Victoria te hangen. In 1876 schilderde Fantin dit portret van zijn aanstaande vrouw Victoria. Hij schildert dit liefdesportretje in het jaar dat zij trouwen. Henri Fantin-Latour is dan 40 jaar en zijn Victoria is 36 jaar.
Dit schilderij zal zijn hele leven bij hem blijven, aan de wand van zijn atelier. Na ruim 100 jaar hangt dit intieme project weer in het atelier van de schilder, ditmaal in Museum Gouda.

Dankzij de bruikleen is het portret van Victoria nu t/m 30 maart 2014 in Museum Gouda te zien.

• Victoria Dubourg, vrouw van Henri Fantin-Latour

Vanaf 17 februari in Museum Gouda: Pieter Pourbus, meester-schilder uit Gouda! https://t.co/R3my65lpdb

RT @Teszelszky: #Another #archive chest for @onslies w. nice paper notes, c.1499, coll. @MuseumGouda #yayarchives https://t.co/j82mAfJGl8