Eigen Collectie Breetvelt in de Catharinazaal

De vitrines in de Catharinazaal op de eerste verdieping van Museum Gouda zijn gevuld met monumentale vazen en wandborden van plateelschilder en kunstenaar Henri L.A. Breetvelt (1864-1923).

Kunstenaar Henri Breetvelt heeft als plateelschilder bij diverse Nederlandse aardewerkfabrieken gewerkt. In 1900 treedt Breetvelt in dienst van de Plateelbakkerij Zuid-Holland van Egbert Estié, die dit bedrijf in 1898 in Gouda heeft opgericht. Naast
tegelplaten, wandborden en siervazen, uitgevoerd in ‘Delftsche’ stijl, decoreert hij sieraardewerk naar prenten van de Japanse kunstenaar Kono Bairei.

Eind 1905 vraagt Egbert Esti hem in Noordwijk te komen werken, waar Estié van plan is een nieuw bedrijf te starten, Porceleinfabriek de Kroon. In mei 1916 verhuist Breetvelt naar Gouda waar hij voor de tweede keer in dienst treedt van de Plateelbakkerij Zuid-Holland.

In Gouda tekent en schildert Breetvelt direct op wandborden en vazen, meestal unica op groot formaat. De eerste decors zijn figuratief en over het algemeen floraal, de latere meer abstract en experimenteel met kleuren en glazuur. Op 28 augustus 1923 overlijdt Breetvelt, bijna 59 jaar oud. Na zijn dood worden zijn decors nog jarenlang als ‘decor breetvelt’ uitgevoerd door andere plateelschilders.

In de museumwinkel is een prachtig boek over Breetvelt te koop.

Gisteren werd het gerestaureerde kamerscherm onthuld, waarop het interieur te zien is van de krijgsraadkamer van he… https://t.co/kopi9b4vf4

RT @Unaniem: #MuseumSelfieDay @MuseumGouda best bijzonder dacht ik zo https://t.co/6jovfwV5Eg