Start Erasmusjaar 2016 tijdens Zotte Zaterdag

Op verzoek van Museum Gouda heeft beeldhouwer Tom Claassen een enorme ezel van gietstaal gemaakt. Het beeld wordt onthuld op zotte zaterdag, 17 oktober 2015.

De ezel herinnert aan de reizen die Erasmus 500 jaar geleden door Europa maakte. Erasmus had geen vaste woon- of verblijfplaats. Hij trok te paard of met een ezel van herberg naar herberg, van klooster naar klooster, van vriend naar vriend. Zijn viervoeter was zijn trouwste metgezel.
Gerard de Kleijn: “Ik zie veel overeenkomsten in karakter tussen Erasmus en zijn ezel. Ook een ezel is koppig en trouw. Eigenzinnig en toch ook bescheiden. Dat was Erasmus ook. Het fijne van het ezelbeeld van Tom Claassen is, dat kinderen er rustig op kunnen spelen. Dat speelse, dat is ook iets van Erasmus.”

Beeldhouwer Tom Claassen woont en werkt afwisselend in Breda en Denemarken. Zijn grote beelden zijn meestal van hout, ijzer, beton of rubber. Zijn werk is in diverse musea en in de openbare ruimte in heel Nederland te zien. Het meest bekend bij automobilisten zijn de Olifanten in Almere en bij wereldreizigers zijn Zittende mensen op Schiphol.

Gerard de Kleijn zal het beeld op 17 oktober onthullen, in aanwezigheid van de kunstenaar.

• Ezel van kunstenaar Tom Claassen

RT @Unaniem: #MuseumSelfieDay @MuseumGouda best bijzonder dacht ik zo https://t.co/6jovfwV5Eg

RT @GO_Gouda: Al aangemeld voor de eerste culturele businessborrel C4 bij de Goudse Schouwburg 25 januari om 17.00 uur ? U kunt zich aanmel…