Wethouder doet licht aan

Ter gelegenheid van het Erasmus jaar 2016 heeft beeldend kunstenaar Marc Mulders een groot gebrandschilderd raam ontworpen. Het Erasmusraam ligt tijdelijk in Museum Gouda op een vloer van licht. Daphne Bergman, wethouder van cultuur in Gouda, onthulde dit raam op 22 december door het kunstlicht onder het raam aan te doen. Zij noemt het raam: “magnifiek”.

Het Erasmusraam is ontstaan op initiatief van Museum Gouda.
De steden Gouda en het Zwitserse Bazel hebben het jaar 2016 uitgeroepen tot Erasmusjaar. Het is in 2016 500 jaar geleden dat het levenswerk van Erasmus verscheen: Novum Instrumentum.

Als onderdeel van het Erasmusjaar heeft Marc Mulders een gebrandschilderd gedenkraam voor in de grote Sint-Janskerk ontworpen. Dit raam wordt na de zomer van 2016 aangebracht in de kerk als eigentijdse toevoeging aan de wereldberoemde Goudse Glazen. Het kunstwerk van glas is ruim 8 meter hoog en 4 meter breed.

Uiteindelijk zal het Erasmusraam dus door het daglicht gaan leven.
De komende maanden wordt het raam nog door kunstlicht aangelicht. Het voordeel voor bezoekers is, dat de rijkdom aan details en kleuren van dichtbij heel goed te bewonderen is.

De onthulling vond plaats in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de kerk, het museum en het gemeentebestuur. Het kerkbestuur heeft de schenking door Museum Gouda met grote instemming geaccepteerd. De missie van Erasmus betreft vrijheid van geweten, geloof en verdraagzaamheid. Die missie past in de Sint-Janskerk, waarin ook de bevrijding van de Spaanse overheersing en de Duitse bezetting herdacht wordt met gebrandschilderd glas.

Het Erasmusraam heeft een uitspraak van Erasmus meegekregen: Civis mundi sum: "Ik ben een wereldburger".

Het Erasmusraam is tot en met 26 juni 2016 te zien in Museum Gouda.

• het Erasmusraam in de Gasthuiskapel, foto Jaap van den Berg

Vanaf 17 februari in Museum Gouda: Pieter Pourbus, meester-schilder uit Gouda! https://t.co/R3my65lpdb

RT @Teszelszky: #Another #archive chest for @onslies w. nice paper notes, c.1499, coll. @MuseumGouda #yayarchives https://t.co/j82mAfJGl8