Museum Gouda doet mee aan 'Uit liefde voor de stad'

De collecties van de Nederlandse stedelijke musea zijn rijk aan kunst en historische objecten die daar uit liefde voor de stad terecht zijn gekomen. Vaak geschonken door plaatselijke verzamelaars of aangekocht met geld van de eigen inwoners. En variërend van de meest bijzondere kunstvoorwerpen tot alledaagse objecten.
Elk voorwerp heeft een eigen verhaal, of het nu een oude ketel is of een altaarstuk. Een verhaal dat iets vertelt over de geschiedenis van de stad en om die reden de moeite waard is om te bewaren.

In de tentoonstelling Uit liefde voor de stad komen de schatten uit drie stedelijke collecties samen in het Dordrechts Museum. Kunstvoorwerpen en historische objecten uit de collectie van de gemeente Deventer, Museum De Lakenhal en het Dordrechts Museum nemen je mee in de verhalen van de stad. Een unieke tentoonstelling die het belang van stedelijke collecties onderstreept en zichtbaar maakt.

De tentoonstelling is een initiatief van de Vereniging Rembrandt die zich al 132 jaar inzet voor de versterking van de Collectie Nederland door musea te steunen bij belangrijke kunstaankopen. Daarnaast maakt ze zich sterk voor het behoud van de Collectie Nederland en zet zij zich in om de kennis van en de belangstelling voor het openbaar kunstbezit te vergroten. Hiertoe is in 2009 het fellowship opgericht.
De tentoonstelling is samengesteld door fellow Peter Hecht, hoogleraar Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht, in samenwerking met kunsthistorici Hilbert Lootsma en Teun Bonenkamp.

Tien stedelijke musea door het hele land zetten tijdens de tentoonstelling in Dordrecht twee van hun topstukken in het licht die symbool staan voor hun stedelijke collectie. Op deze manier vragen deze musea aandacht voor het belang van de stedelijke collecties in Nederland. De deelnemende musea zijn: Museum Rotterdam, Stedelijk Museum Alkmaar, Centraal Museum Utrecht, Museum Gouda, Historisch Museum Den Briel, Amsterdam Museum, Breda’s Museum, Westfries Museum, Stedelijk Museum Kampen en het Groninger Museum.

Museum Gouda doet mee met: 'De miskelk' van Jacoba van Beieren uit 1425 en het schilderij 'de onthoofding van de apostel Jacobus de Meerdere' van Anthonie van Blocklandt, uit 1570. Beiden te vinden in de Gasthuiskapel met de 16e eeuwse altaarstukken (die de beeldenstorm overleefd hebben).

Link naar de digitale publicaties: www.verenigingrembrandt.nl

• Miskelk van Jacoba van Beieren, collectie Museum Gouda, foto Tom Haartsen

RT @Unaniem: #MuseumSelfieDay @MuseumGouda best bijzonder dacht ik zo https://t.co/6jovfwV5Eg

RT @GO_Gouda: Al aangemeld voor de eerste culturele businessborrel C4 bij de Goudse Schouwburg 25 januari om 17.00 uur ? U kunt zich aanmel…