Nieuwe aanwinst: Paul Gabriel

Dankzij de aankoop door de Goudse Museumvrienden is Museum Gouda een “klein maar fijn“ schilderij rijker. Het is niet groter dan een ansichtkaart, maar wel met een mooie lijst van Heijdenrijk er omheen, zodat het toch nog wat groter lijkt. Het schilderijtje is bijna anderhalve eeuw geleden geschilderd door Paul Gabriel, schilder van de Haagse School. Het bestuur van de Museumvrienden geeft het schilderij in langdurige bruikleen aan Museum Gouda.

Het is vandaag onthuld en zal deel uitmaken van de tentoonstelling “Verrukkelijke landschappen” in 2017. Het is een mooie aanvulling op onze collectie Arntzenius.

Een paar jaar geleden ontving Museum Gouda uit de handen van Els Scholten “Het koetje” van Weissenbruch; ook zo’n bijzonder “klein maar fijn” schilderij. Dat kleine formaat heeft iets speciaals. Dat geldt ook voor het Landweggetje van Piet Meiners, eveneens uit de Arntzenius collectie.

Paul Gabriel (1828 – 1903) was bevriend met de schilders Anton Mauve en Willem Roelofs. Hij schilderde met hen veel in de buurt van Oosterbeek, ook wel het Barbizon van de lage landen, genoemd. Zelf heeft hij les gegeven aan Willem Tholen. Hij is dus verbonden geweest met diverse schilders die vertegenwoordigd zijn in de collectie Arntzenius.

Voor Museum Gouda is de nieuwe aanwinst het vijfde schilderij van Paul Gabriel, de schilder die zo naar harmonie zocht in zijn composities. Twee van de vijf schilderijen zijn vijftig jaar geleden geschonken aan het museum door Paul Arntzenius. Twee andere schilderijen van Gabriel zijn in 2012 verworven dankzij een legaat van mevrouw Goosen-de Groot.
En nu dus nog een vijfde, dankzij de Museumvrienden. Museum Gouda moet het voor een belangrijk deel hebben van schenkingen en legaten om de collectie te onderhouden en af en toe uit te breiden. Daardoor blijft er voor het publiek altijd weer iets nieuws te zien.

  • Voorzitter van de Museumvrienden Els Scholten en museumdirecteur Gerard de Kleijn
  • Paul Gabriel - Polderlandschap met molens

Hier vindt u ons

Museum Gouda
Achter de Kerk 14
2801 JX Gouda
Oosthaven 9 (tevens museumwinkel)
Routebeschrijving

Contact

T 0182 331 000
F 0182 331 019
info@museumgouda.nl

Laatste tweets

RT @marcccti: De stillevens van Henk Helmantel in @museumgouda fungeren als zwarte gaten. Alle rumoer verdwijnt daarin. Wat blijft is de st…

RT @KateKatevents: Visited two wonderful exhibitions at @MuseumGouda . One on Pieter Pourbus and the other one with works by contemporary…

MuseumGouda

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00
Speciale feestdagen

Parkeertip: Q-park Bolwerk
Meer informatie

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Meld u dan snel aan voor onze nieuwsbrief!