- Henk Helmantel - Geloof, Harmonie en Stilte

Henk Helmantel viert zijn 50 jarig kunstenaarschap in 2018 in Gouda, Gorssel en Taiwan. In Museum Gouda krijgt Henk Helmantel een grote overzichtstentoonstelling. Er komt werk te hangen uit de periode 1977 - 2017. De titel van de tentoonstelling in Museum Gouda luidt: Geloof, Harmonie en Stilte.

Henk Helmantel schildert de schoonheid van de schepping. Hij kan die schoonheid net zo goed zien in een weerbarstige kweepeer als in een kartonnen doos. Net als glaskunstenaars schildert Helmantel met licht. ‘Er zij licht’, dat is de bron waar uit Helmantel put.

Drie zalen in de Goudse tentoonstelling zijn op kleur samengesteld: rood, blauw en wit. In de werken met een rood accent, lijkt Helmantel een eigen boodschap te willen overbrengen; dat zijn zijn meest expressieve werken. Helmantel spreekt en doet belijdenis.
De werken met een blauw accent zijn het resultaat van een zeer zorgvuldige compositie. Helmantel heeft net zo lang geschoven met zijn schalen, glaswerk en fruit tot er een hoge mate van abstractie is ontstaan. Het gaat niet meer om de weergave van de voorwerpen op zich, maar om het geheel, de harmonie. Hier zet Helmantel zich in de traditie van Vermeer en Mondriaan, zijn grote voorbeelden.
De witte werken ten slotte zijn het eenvoudigst. Hier heerst de stilte, de eerbied. Helmantel zwijgt.

In de tentoonstelling worden twee eeuwenoude beelden opgenomen; apostel Jacobus, gemaakt van lindehout en Catharina uit zandsteen.

Eén zaal is ingericht met werk van zes kunstenaars waarmee Henk Helmantel zich zeer verwant voelt: Theo Kurpershoek, Walter Vaes, Willem van de Berg, Otto B. de Kat, Jan Wittenberg, Kees Stoop.

De tentoonstelling Geloof, Harmonie en Stilte is te zien van 24 februari 2018 t/m 17 juni 2018.

// NOOT VOOR DE REDACTIE

Informatie en beeldmateriaal

Voor meer informatie: Carina Blokzijl (rechtstreeks tel.nr. 0182 331 001). carina.blokzijl@museumgouda.nl

  • Henk Helmantel - Kweeperen uit Westeremden (2016). Collectie Museum Gouda
  • Henk Helmantel - Chinese pot op rode kast. Collectie Museum Helmantel. Foto: artrevisited.com
  • 17073 = zelfportret in atelier, 2013. Foto: www.artrevisited.com

Hier vindt u ons

Museum Gouda
Achter de Kerk 14
2801 JX Gouda
Oosthaven 9 (tevens museumwinkel)
Routebeschrijving

Contact

T 0182 331 000
F 0182 331 019
info@museumgouda.nl

Laatste tweets

RT @marcccti: De stillevens van Henk Helmantel in @museumgouda fungeren als zwarte gaten. Alle rumoer verdwijnt daarin. Wat blijft is de st…

RT @KateKatevents: Visited two wonderful exhibitions at @MuseumGouda . One on Pieter Pourbus and the other one with works by contemporary…

MuseumGouda

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00
Speciale feestdagen

Parkeertip: Q-park Bolwerk
Meer informatie

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Meld u dan snel aan voor onze nieuwsbrief!