Educatie

Een museumles in Museum Gouda is een waardevolle aanvulling op uw lesprogramma. Het museum biedt diverse museumlessen voor primair en voortgezet onderwijs. U kunt een les boeken van dinsdag t/m vrijdag, neem hiervoor contact op via rondleidingen@museumgouda.nl of 0182-331000. Heeft u een specifieke inhoudelijke vraag neem dan contact op met educator Francis Boer via francis.boer@museumgouda.nl.

Bij elke museumles vragen wij u om voldoende begeleiders mee te nemen. Van deze begeleiders wordt een actieve rol gevraagd.

Key Value
Groep 1 t/m 8 1 begeleider op 5 leerlingen
Voortgezet onderwijs 1 begeleider op 15 leerlingen

De lesprogramma's van Museum Gouda worden ook aangeboden via de Brede School Gouda.

De Soundtrack

Zou het niet mooi zijn om zo door de lijst heen in een kunstwerk te kunnen stappen? Om de schutters op het werk van Crabeth de hand schudden, dwalen door de velden van De oogsters van Daubigny of naast Criselda gaan zitten in de Korte Akkerense woonkamer die Bram Tackenberg vastlegde.

Met 'De Soundtrack' bieden wij de kans om te verdwijnen in onze collectie. Pak je eigen smartphone, zet een koptelefoon op, scan de QR- code en laat je raken door de muziek bij het kunstwerk waar je voor staat. Van de lievelingsmuziek van Griselda die door Bram Tackenberg geportretteerd is, tot een swingende Charleston bij een vaas met dansers in de plateelzaal. En van een zomerse hit bij de neon-reclame van IJssalon Italia tot en met een gedragen motet bij Van der Goudes 16de-eeuwse dubbelportret van Jan en Lydia. Kijken doe je vanaf nu met je ogen én met je oren!

Klaasje

Groep1 t/m 2
Kosten€ 70 per klas
Duurca. 60 minuten

Wie is de liefste en leukste bewoner van Museum Gouda? Dat is Klaasje! Klaasje woont in een mooie oude vaas in de kelder van het museum. Hij is gek op verzamelen en voelt zich dus erg thuis in het museum, ook omdat er veel dierenvrienden van hem in het museum zijn! Twee rondleiders nemen de kinderen mee door het museum op zoek naar de vrienden van Klaasje. Aan het einde van de les vertellen de kinderen aan Klaasje wie ze allemaal gezien hebben. Zo maken de leerlingen spelenderwijs kennis met de collectie van Museum Gouda.

De verzameljas

Groep1 t/m 4
Kosten€ 70 per klas
Duurca. 60 minuten

De leerlingen ontmoeten een geheimzinnige figuur uit een ver land. Hij draagt een bijzondere jas met een heleboel zakken en vakjes. Daarin zitten allerlei gekke of zeldzame spullen, die de verzamelaar tijdens zijn reizen heeft verzameld. Alle voorwerpen hebben wel iets te maken met wat er in het museum te zien is. Aan de hand van die voorwerpen ontdekken de leerlingen meer over de collectie en het museum.

Speuren naar kleuren

Groep1 t/m 4
Kosten€ 70 per klas
Duurca. 60 minuten

In Museum Gouda werken de museumschilders. Alleen, ze zijn niet erg blij, in het museum mogen ze namelijk alleen maar muren wit schilderen. Saai! Ze willen meer kleur. Gelukkig weten ze daar wel alles vanaf en hangen er prachtige gekleurde schilderijen in het museum. Samen met de leerlingen gaan ze op pad om deze te bekijken. De leerlingen ontdekken hoe belangrijk kleur in een schilderij is, en hoeveel soorten groen er wel niet zijn. Daarnaast spelen ze het kleurenmengspel. Tot slot gaan ze in het museum op zoek naar het roodste rood en het blauwste blauw, speuren naar kleuren dus!

Schatzoeken

Groep4 t/m 6
Kosten€ 70 per klas
Duurca. 60 minuten

De schatbewaarders van Museum Gouda zorgen voor alle bijzondere schatten van de stad. Maar er is iets helemaal mis: er is een schat kwijt! Leerlingen gaan met de schatbewaarders/collectiebeheerders op pad door het museum. Ze leren kunst kijken, onderzoeken en bediscussiëren, en lossen ondertussen het mysterie op van de verdwenen schat.

Het schilderij ben jij

Groep7/8 & brugklas
Kosten€ 70 per klas
Duurca. 60 minuten

Tijdens deze museumles gaan leerlingen met een foto van een hedendaagse situatie op zoektocht in het museum. Als zij het bijpassende schilderij gevonden hebben (dat een zelfde situatie in vroegere tijden verbeeldt), staat er een kist met prachtige kostuums en accessoires voor ze klaar. Nu is het aan de leerlingen om het schilderij zo goed mogelijk na te bootsen. Natuurlijk worden alle tableau vivants op foto gezet. Zo komt de geschiedenis op een leuke manier tot leven!

Samen kijken meer zien

Groep1 t/m 8
Kosten€ 70 per klas
Duurca. 60 minuten

In deze museumles tasten we samen een kunstwerk af. Dit doen we door gebruik te maken van de methode Visible Thinking in the Museum (VTM). Aan de hand van vragen en opdrachten kijken we uitgebreid, onderzoeken we samen en geven we betekenis aan wat we zien. Samen ontdek je zoveel meer in een kunstwerk!

We bieden deze les het hele jaar door aan. Afhankelijk van een thema of projectweek op school kunnen we zoeken naar bijpassende opdrachten en kunstwerken. We denken graag mee!

Rondleiding

Groep5 t/m 8 & VO
Kosten€ 35 per rondleider
Aantalmax. 15 leerlingen

Volg met uw klas een interactieve rondleiding op het niveau van uw leerlingen en maak kennis met al het moois dat er in Museum Gouda te zien is. Ontdek meer over de historische functie van het gebouw, bekijk de religieuze schilderijen die de Beeldenstorm hebben overleefd of breng een bezoek aan de spannende middeleeuwse martelwerktuigen. In overleg kan de rondleiding altijd aansluiten bij een thema of projectweek op school.

Met de BSO naar het museum

Op woensdagmiddagen en in de schoolvakanties biedt Museum Gouda ook activiteiten aan voor BSOgroepen. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen stellen we een mooi programma op maat samen.

Neem tijdig contact op voor de mogelijkheden: rondleidingen@museumgouda.nl

Huis van Sinterklaas

VoorGroep 1 t/m 3
Kosten€ 70 per klas
Duurca. 60 minuten

Letterbakkers zijn druk in de weer, er moet voor ieder kind een chocoladeletter worden gemaakt. Sinterklaas heeft ze deze gewichtige opdracht gegeven, en ze zijn bijna klaar! Zakken vol letters staan klaar en een grote, verpakte letter S voor de Sint zelf. Als een van de letterbakkers even wil uitpuffen, gaat zij/hij per ongeluk op de S zitten – kapot! Willen jullie de bakkers helpen om een nieuwe letter te maken vóór Sint erachter komt? Samen gaan jullie op speurtocht naar ingrediënten, doen opdrachten én gaan Sinterklaas ontmoeten!