Educatie

Een museumles in Museum Gouda is een waardevolle aanvulling op uw lesprogramma. Het museum biedt diverse museumlessen voor primair en voortgezet onderwijs. U kunt een les boeken van dinsdag t/m vrijdag, neem hiervoor contact op via rondleidingen@museumgouda.nl of 0182-331000. Heeft u een specifieke inhoudelijke vraag neem dan contact op met educator Maud van Tongeren via maud.vantongeren@museumgouda.nl.

Bij elke museumles vragen wij u om voldoende begeleiders mee te nemen. Van deze begeleiders wordt een actieve rol gevraagd.

Key Value
Groep 1 t/m 8 1 begeleider op 5 leerlingen
Voortgezet onderwijs 1 begeleider op 15 leerlingen

De lesprogramma's van Museum Gouda worden ook aangeboden via de Brede School Gouda.

Klaasje

Groep1 t/m 2
Kosten€ 70 per klas
Duurca. 60 minuten

Wie is de liefste en leukste bewoner van Museum Gouda? Dat is Klaasje!Klaasje woont in een mooie oude vaas in de kelder van het museum. Op school maken de leerlingen middels een filmpje al kennis met Klaasje. In het museum ontmoeten ze hem in het echt. Klaasje vertelt dan dat hij gek is op verzamelen en nodigt de leerlingen uit om alle mooie dingen in het museum te gaan bekijken. Twee rondleiders nemen de kinderen mee door het museum. Tot slot vertellen de kinderen aan Klaasje wat ze allemaal gezien hebben. Zo maken de leerlingen spelenderwijs kennis met de collectie van Museum Gouda.

De verzameljas

Groep1 t/m 4
Kosten€ 70 per klas
Duurca. 60 minuten

De leerlingen ontmoeten een geheimzinnige figuur uit een ver land. Hij draagt een bijzondere jas met een heleboel zakken en vakjes. Daarin zitten allerlei gekke of zeldzame spullen, die de verzamelaar tijdens zijn reizen heeft verzameld. Alle voorwerpen hebben wel iets te maken met wat er in het museum te zien is. Aan de hand van die voorwerpen ontdekken de leerlingen meer over de collectie en het museum.

Speuren naar kleuren

Groep1 t/m 4
Kosten€ 70 per klas
Duurca. 60 minuten

In Museum Gouda werken de museumschilders. Alleen, ze zijn niet erg blij, in het museum mogen ze namelijk alleen maar muren wit schilderen. Saai! Ze willen meer kleur. Gelukkig weten ze daar wel alles vanaf en hangen er prachtige gekleurde schilderijen in het museum. Samen met de leerlingen gaan ze op pad om deze te bekijken. De leerlingen ontdekken hoe belangrijk kleur in een schilderij is, en hoeveel soorten groen er wel niet zijn. Daarnaast spelen ze het kleurenmengspel. Tot slot gaan ze in het museum op zoek naar het roodste rood en het blauwste blauw, speuren naar kleuren dus!

Schatzoeken

Groep4 t/m 6
Kosten€ 70 per klas
Duurca. 60 minuten

In Museum Gouda worden al meer dan een eeuw bijzondere schatten van de stad bewaard. Tijdens deze les neemt een museumdocent de leerlingen mee op pad door het museum. Met behulp van een schatkaart proberen de leerlingen alle schatten in het gebouw op te sporen. Elke gevonden schat vertelt de leerlingen over een belangrijk stukje geschiedenis van de stad Gouda. Op interactieve manier maken leerlingen spelenderwijs kennis met de rijke historie van hun eigen leefomgeving.

Het schilderij ben jij

Groep7/8 & brugklas
Kosten€ 70 per klas
Duurca. 60 minuten

Tijdens deze museumles gaan leerlingen met een foto van een hedendaagse situatie op zoektocht in het museum. Als zij het bijpassende schilderij gevonden hebben (dat een zelfde situatie in vroegere tijden verbeeldt), staat er een kist met prachtige kostuums en accessoires voor ze klaar. Nu is het aan de leerlingen om het schilderij zo goed mogelijk na te bootsen. Natuurlijk worden alle tableau vivants op foto gezet. Zo komt de geschiedenis op een leuke manier tot leven!

Samen kijken meer zien

Groep1 t/m 8
Kosten€ 70 per klas
Duurca. 60 minuten

Als je met elkaar naar een kunstwerk kijkt, ontdek je samen zoveel meer! In deze les maken we gebruik van de VTS-methode (Visual Thinking Strategies). Dit is een manier van kijken naar kunst waarbij de observaties van de leerlingen centraal staan. Vaardigheden als waarnemen, kritisch denken en (visuele) geletterdheid worden geoefend. Na deze les kijken leerlingen nooit meer hetzelfde naar een schilderij. En het leuke is: het is voor iedereen geschikt vanaf de kleuterleeftijd tot in groep 8 (en verder!).

Neem contact op voor meer informatie of het boeken van een les.

Rondleiding

Groep5 t/m 8 & VO
Kosten€ 35 per rondleider
Aantalmax. 15 leerlingen

Volg met uw klas een interactieve rondleiding op het niveau van uw leerlingen en maak kennis met al het moois dat er in Museum Gouda te zien is. Ontdek meer over de historische functie van het gebouw, bekijk de religieuze schilderijen die de Beeldenstorm hebben overleefd of breng een bezoek aan de spannende middeleeuwse martelwerktuigen. In overleg kan de rondleiding altijd aansluiten bij een thema of projectweek op school.

Met de BSO naar het museum

Op woensdagmiddagen en in de schoolvakanties biedt Museum Gouda ook activiteiten aan voor BSOgroepen. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen stellen we een mooi programma op maat samen.

Neem tijdig contact op voor de mogelijkheden: rondleidingen@museumgouda.nl