Lage Landen. Schatten uit het Rijks

vanaf23 juni 2019
t/m27 oktober 2019

Vanaf 23 juni is in Museum Gouda de tentoonstelling Lage Landen te zien. Lage Landen is een reis door vier eeuwen Nederlandse landschapsschilderkunst met achtendertig werken uit het Rijksmuseum en een selectie uit de eigen collectie van Museum Gouda.

In de tentoonstelling zijn prachtige schilderijen te zien van onder andere Constant Gabriël, Anton Mauve, Jacob van Ruisdael, Willem Maris en Jozef Israëls. De link met de 21e eeuw wordt gelegd door het succesvolle ontwerpersduo Atelier NL, dat speciaal voor de tentoonstelling een glas-in-lood raam maakt.

Door de eeuwen heen schilderen kunstenaars het veelzijdige Nederlandse landschap. Van natte, modderige polders in het Groene Hart tot de woeste en lege heidegronden in Drenthe. Landschappen die bewerkt worden door mensenhanden of begraasd door koeien en schapen. Wie naar de schilderijen in Lage Landen kijkt, van de 17e-eeuwse Van Ruisdael tot Gabriël uit de 19e-eeuw, herkent ze als ‘typisch Nederlands’. Zelfs nu de natuur, opgeslokt door de moderne omgeving, niet altijd meer zichtbaar is.

Atelier NL

Een eigentijdse toevoeging krijgt Lage Landen met het werk van ontwerpersduo Atelier NL. Speciaal voor Museum Gouda, in de stad van de beroemde Goudse Glazen, maakten Lonny van Ryswyck en Nadine Sterk het glas-in-loodraam De ZandScheppers. Het glas van het zogenoemde RaamWerk bestaat uit ‘wild’ zand, opgegraven en verzameld in zeven gebieden verspreid over de Lage Landen. De Hollandse bodem is zo letterlijk aanwezig in de tentoonstelling.

Uit het Rijks, in het land

Lage Landen is een reizende tentoonstelling in samenwerking met het Rijksmuseum. Vijf stadsmusea hebben hiervoor de handen ineen geslagen: Stedelijke Musea Zutphen, Westfries Museum in Hoorn, Hannemahuis in Harlingen, Markiezenhof in Bergen op Zoom en Museum Gouda. In Museum Gouda is de laatste editie van Lage Landen te zien. Koele Wateren is het vervolg op Lage Landen, met wederom veel topwerken uit het Rijksmuseum. Deze tentoonstelling is vanaf 28 oktober te zien in het Westfries Museum. Zie voor meer informatie: schattenuithetrijks.nl