Stilleven

t/m10 mei 2020

De tentoonstelling Stilleven toont een prachtig, vernieuwend beeld van het Nederlandse en Belgische stilleven van omstreeks 1870 tot nu en onderzoekt de betekenis voor kunstenaars.

Het stilleven is al eeuwen populair. Wie kent die prachtige schilderijen met de meest exotische voorwerpen en bloemen uit de zeventiende eeuw niet? Aan het einde van de negentiende eeuw verandert het stilleven echter sterk. Nederlandse en Vlaamse schilders stappen af van de klassieke, uiterst realistisch geschilderde en gearrangeerde composities. Exotische boeketten maken plaats voor bloemen uit de tuin, luxe voorwerpen worden vervangen door alledaagse potten en vazen. Het kleurgebruik wordt uitbundiger, de voorstellingen steeds abstracter. Maar de belangrijkste ontwikkeling: kunstenaars zien het stilleven als de ultieme expressievorm, die hen alle mogelijkheden biedt in de zoektocht naar vorm, kleur en compositie.

Kunstenaars als Floris Verster, James Ensor, Jan Sluijters en Pyke Koch kiezen vol overtuiging voor het stilleven. De radicale vernieuwingen in de moderne kunst beïnvloeden ook het stilleven. Zoals bij de abstracte stillevens van Bart van der Leck of in het expressionistische werk van Gustave de Smet. Tot op de dag van vandaag is het stilleven populair. Nederlands bekendste fotograaf Erwin Olaf maakt bijvoorbeeld prachtige bloemstillevens.

Stilleven Fotowedstrijd - Doe mee & win!

Deel een foto van jouw stilleven met ons op Instagram of Facebook en win een IXXI-waardebon t.w.v. €75, - en een toegangskaartje voor de tentoonstelling Stilleven! Hoe je mee kunt doen, lees je in de actievoorwaarden onderaan op deze pagina.

Workshops en activiteiten

In het kader van de tentoonstelling organiseren we diverse activiteiten.

Stilteworkshop door Yogatrix Gouda

Waar kom je beter tot rust dan in Museum Gouda? Even bewust stilstaan bij de stillevens in de tentoonstelling, daarna yoga asana’s (oefeningen) in het museum. Stilteworkshop voor volwassenen onder leiding van yogadocente Trix Marinusse van Yogatrix Gouda.

Klik hier om je in te schrijven.

Workshop flatlay maken door Hipaholic

Een flatlay wordt ook wel het stilleven van het digitale tijdperk genoemd: een foto die van bovenaf wordt genomen van een mooie compositie van voorwerpen. Anuschka Odau van Hipaholic specialiseerde zich na haar studie aan de kunstacademie in styling en fotografie. Als geen ander weet ze hoe je je met een goede foto online kunt onderscheiden.

Wanneer? Zondag 19 april 2020 van 13.00 tot 14.00 uur en van 14.30 tot 15.30 uur. Aanmelden door een mail te sturen naar: rondleidingen@museumgouda.nl. Er is plaats voor 12 deelnemers per workshop. Deze workshop is voor volwassenen. Kosten: €10,00 p.p + museumentree (Museumkaart geldig)