Cold Case Gouda

t/m25 oktober 2020

Bij archeologische opgravingen rond de Sint Janskerk in 2017 zijn opvallend veel kinderskeletten gevonden. De grote vraag is: hoe leefden deze Goudse kinderen? En waaraan stierven zij? En hoe kunnen de nieuwste onderzoekstechnieken ons helpen bij het vinden van een antwoord?

Tot en met 25 oktober is in Museum Gouda Cold Case Gouda te zien. De tentoonstelling vertelt het verhaal van deze jonggestorven kinderen. Cold Case Gouda is een initiatief van de gemeente Gouda in samenwerking met TGV Teksten & Presentatie. Stap in de wereld van CSI en archeologie!

Cold Case Gouda laat de bezoeker, jong en oud, kennismaken met nieuwe technieken in archeologisch en forensisch onderzoek. Een beetje à la populaire series als Crime Scene Investigation en Bones. De tentoonstelling gaat in op vragen als: hoe werkt DNA-onderzoek precies en wat kun je aflezen aan oude botten of tanden?

Centraal in de tentoonstelling staan de vele kinderskeletten die bij archeologische werkzaamheden aan de noordkant van de Sint-Janskerk zijn gevonden.

Zelf ontdekken

In verband met de hygiënevoorschriften is het interactieve deel van de tentoonstelling Cold Case nog niet open. Er is uiteraard veel te zien, maar helaas nog niet zoveel te doen. De tentoonstelling is daarom momenteel minder aantrekkelijk voor kinderen. Zodra het interactieve gedeelte weer open kan, laten we dit weten.

Reizende tentoonstelling

De reizende tentoonstellingsreeks Cold Cases in de Nederlandse Archeologie is een initiatief van TGV Teksten en Presentie en de gemeente Vlaardingen met steun van de Provincie Zuid-Holland. De tentoonstelling is in 2020 ook nog te zien in Alphen aan den Rijn.

Cold Case Gouda is tot en met 25 oktober te zien in Museum Gouda en wordt mede mogelijk gemaakt door de J.E. Jurriaanse Stichting en Stedin.