Cold Case Gouda

t/m25 oktober 2020

Bij archeologische opgravingen rond de Sint Janskerk in 2017 zijn opvallend veel kinderskeletten gevonden. De grote vraag is: hoe leefden deze Goudse kinderen? En waaraan stierven zij? En hoe kunnen de nieuwste onderzoekstechnieken ons helpen bij het vinden van een antwoord?

Tot en met 3 mei is in Museum Gouda Cold Case Gouda te zien. De interactieve familietentoonstelling vertelt het verhaal van deze jonggestorven kinderen. Cold Case Gouda is een initiatief van de gemeente Gouda in samenwerking met TGV Teksten & Presentatie. Stap in de wereld van CSI en wordt zelf onderzoeker!

Cold Case Gouda laat de bezoeker, jong en oud, kennismaken met nieuwe technieken in archeologisch en forensisch onderzoek. Een beetje à la populaire series als Crime Scene Investigation en Bones. De tentoonstelling gaat in op vragen als: hoe werkt DNA-onderzoek precies en wat kun je aflezen aan oude botten of tanden?

Centraal in de tentoonstelling staan de vele kinderskeletten die bij archeologische werkzaamheden aan de noordkant van de Sint-Janskerk zijn gevonden.

Zelf ontdekken

Bij Cold Case Gouda kun je niet alleen van alles bekijken, maar ga je vooral ook zelf aan de slag. Kinderen die de tentoonstelling bezoeken, krijgen door een speurroute door de tentoonstelling spelenderwijs allerlei informatie over skeletonderzoek. Cold Case Gouda is voor jong en oud interessant en daarmee een echte familietentoonstelling.

Reizende tentoonstelling

De reizende tentoonstellingsreeks Cold Cases in de Nederlandse Archeologie is een initiatief van TGV Teksten en Presentie en de gemeente Vlaardingen met steun van de Provincie Zuid-Holland. De tentoonstelling is in 2020 ook nog te zien in Alphen aan den Rijn. Cold Case Gouda is tot en met 3 mei te zien in Museum Gouda en wordt mede mogelijk gemaakt door de J.E. Jurriaanse Stichting en Stedin.