Stille Pracht, de verzameling van Paul Arntzenius

vanaf30 juli 2022
t/m10 april 2023

Paul Arntzenius (1883-1965) is niet alleen schilder, maar ook gepassioneerd kunstverzamelaar. In 1963 schenkt hij zijn verzameling aan Museum Gouda. Meer dan honderd schilderijen en tekeningen uit de negentiende en vroeg-twintigste eeuw vinden een nieuw onderkomen. Voor Arntzenius gaat hiermee een grote wens in vervulling. De kunst waar hij zo van houdt, is nu voor iedereen te bewonderen.

De verzameling van Paul Arntzenius bestaat voornamelijk uit het werk van de Franse School van Barbizon en de Nederlandse Haagse School. Het zijn de harmonieuze landschappen, verstilde figuren en eenvoudige stillevens waar hij zich tot aangetrokken voelt. Voor hem is deze stille pracht wat kunst moet zijn.

De liefde voor kunst is bij Paul Arntzenius met de paplepel ingegoten. Hij groeit op in een welgesteld gezin in de Haagse Kanaalvilla. Op de bovenste etage woont kunstenaar en goede vriend van de familie Willem Bastiaan Tholen. Paul komt regelmatig in zijn atelier en krijgt hier al op jonge leeftijd schilderles. Tholen leert hem de schoonheid te zien in de kleine dingen om hem heen. Deze invloed is terug te vinden in de latere verzameling van Arntzenius.

In de tentoonstelling Stille Pracht is een deel van de verzameling te zien in het museum.

De tentoonstelling is te bezoeken op de eerste verdieping. Wij hebben helaas geen lift. Klik op de link 'Toegankelijkheid' hieronder voor meer informatie.