Match

vanaf2 juli 2023
t/m3 september 2023

Een intieme ontmoeting tussen twee kunstwerken, dat is Match. Twaalf Nederlandse musea, waaronder Museum Gouda, tonen deze zomer een meesterwerk uit het Rijksmuseum naast een topstuk uit eigen collectie, een perfecte Match!

Wij 'matchen' het wereldberoemde 'Portret van een meisje in het blauw' (1641) van Johannes C. Verspronck uit het Rijksmuseum (ook wel het mooiste kinderportret van de 17de eeuw genoemd) met 'De gezusters Arntzenius' (1895) van Willem B. Tholen, uit onze eigen collectie. De ontroerende ontmoeting van deze prachtige schilderijen is tot en met zondag 3 september te bewonderen.

Feestelijke opening: gratis toegang
De opening van Match vieren we graag met jou! Het museum is daarom zondag 2 juli gratis toegankelijk voor... iedereen! Wie neem jij mee? In je eentje ben je ook van harte welkom, maar samen komen is nóg leuker. Kinderen zijn deze middag extra welkom: in de museumtuin speel je de leukste Oudhollandse spelletjes, in het Ruim kun je je in stijl verkleden en een foto maken in de Match-photobooth, in ons atelier maak je je eigen versie van het Meisje in het Blauw (het mag in alle kleuren!) en samen met onze rondleiders ga je op speurtocht langs alle kunstwerken in ons museum met kinderen in de hoofdrol...

Ontmoeting
Splinter Chabot schreef speciaal voor onze Match een tekst die je ook kan beluisteren tijdens je bezoek. Je bezoek is dan óók een bijzondere ontmoeting: tussen de zeventiende eeuw, de negentiende eeuw en, met jou als toeschouwer erbij, de eenentwintigste eeuw. Chabot zegt hierover: “Door de eeuwen heen reizen lijkt misschien niet mogelijk, maar niets is minder waar. Via de kunst kunnen we elke dag de tijd tackelen. Zoals hier, nu, op dit moment, tijdens deze samenkomst.”

Portret van een meisje in het blauw (1641) – Johannes C. Verspronck
Het meisje werd door Verspronck geschilderd als een kleine volwassen dame, zoals men dat destijds deed. Ze kijkt je recht aan, bloost en draagt een jurk met goudbrokaat, een verfijnde kanten kraag en manchetten. Parels en verenwaaier maken haar verschijning compleet. Het is niet bekend wie ze was, maar waarschijnlijk is het schilderij gemaakt in opdracht van een rijke familie. Splinter Chabot zegt over haar: “Ze kijkt naar de toekomst, naar hoe de tijd na haar eruit zal zien. Een paar meter verderop ziet ze twee eeuwen de toekomst in. Twee meisjes hangend op de bank. Bladerend door boeken. Zou ze jaloers zijn?”

De gezusters Arntzenius (1895) – Willem B. Tholen
Tholen had zijn atelier in hetzelfde huis waar de familie Arntzenius woonde. Hij schilderde de twee dochters op een verstild moment. Dora en Elizabeth, dertien en veertien jaar jong, zijn op een rode bank aan het lezen en trekken zich niets aan van de schilder, bij wie ze ook tekenles volgen. Ze dragen zwarte kleding met korte mouwen, zwarte armwarmers en daaroverheen witte schorten. Splinter Chabot: “De meisjes die geen korset, kant en pareloorbellen dienen te dragen. Ze lijken zo vrij en vredig, die twee dames op de bank. Ze hebben duidelijk geen boodschap aan het verleden, ze genieten van het heden. Hun heden. Maar wat zien we als we beter kijken?”

Boek
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerd boek met alle 24 kunstwerken die in het hele land te zien zijn. Twaalf schrijvers leverden een bijdrage, waaronder Splinter Chabot, Umayya Abu-Hanna en programmamaker Cornald Maas.

Match
Match is een initiatief van de stichting M6; zes samenwerkende musea in Nederland, waaronder Museum Gouda. De andere elf musea die aan Match meedoen (in elke provincie één), zijn Museum het Hannemahuis, Groninger Museum, Museum De Buitenplaats, Stedelijk Museum Kampen, Museum Nagele, Museum Henriette Polak, Stedelijk Museum Alkmaar, Museum Huis Doorn, Zeeuws Museum, Museum het Markiezenhof en het Limburgs Museum.

Voel jij een match met Match?
Enthousiast geworden en smaakt onze Match naar meer? Als je sportief bent, stap je op de fiets. Van Gouda naar de dichtstbijzijnde Match in Doorn, is het 55 kilometer fietsen. Van Doorn naar Alkmaar is het 95 kilometer. Zo heb je 3 Matches en 150 kilometer in de benen!
Ben je meer een OV-tijger? Voor dezelfde 3 Matches reis je met de bus van Gouda naar Doorn in een dik uur, en van Doorn naar Alkmaar in anderhalf uur. Reis het hele land door en Match ze allemaal!