Susanna – Van middeleeuwen tot MeToo
In het eeuwenoude verhaal over Susanna en de ouderlingen proberen twee machtige mannen de badende Susanna te chanteren. Als zij niet toegeeft aan hun avances, zullen ze haar beschuldigen van ontrouw. Susanna weigert en wordt inderdaad voor de rechter gesleept, al voorkomt de tussenkomst van Daniël haar veroordeling. #MeToo avant la lettre dus. Hoewel dit verhaal voorkomt in de Bijbel, de Thora en zelfs in Duizend-en-een-nacht, is het relatief onbekend. Susanna heeft haar roem te danken aan de kunstgeschiedenis. Van Rembrandt van Rijn en Artemisia Gentileschi tot hedendaagse kunstenaars; Susanna is talloze malen verbeeld, en steeds opnieuw geïnterpreteerd en toegeëigend.
In deze tentoonstelling nemen we bezoekers aan de hand van tientallen uitzonderlijke schilderijen, tekeningen en voorwerpen mee in het ‘framen’ van Susanna. Waarom legden kunstenaars deze MeToo-affaire keer op keer vast? Van een dramatische meesterproef voor kunstenaars tot het symbool van vroomheid en huwelijkse trouw. Van een vehikel voor antisemitisme tot een onmiskenbaar sekssymbool.
De beelden van Susanna nodigen de aanschouwers uit om zich in de verschillende perspectieven te verdiepen. We bekijken het verhaal door de ogen van Susanna, van vroom tot weerbaar, van gelaten tot schreeuwend. We vragen ons af of het uitmaakt of een mannelijke of vrouwelijke kunstenaar Susanna verbeeldde. En we onderzoeken de voyeuristische rol van de toeschouwer.
Nieuw kunstwerk
Eigentijdse kunstenaar Susanna Inglada maakt speciaal voor de tentoonstelling een nieuw werk. Een animatie waarin Inglada in haar kenmerkende beeldtaal het verhaal van Susanna vertelt.
Met dank aan
De tentoonstelling 'Susanna' wordt gerealiseerd met steun van het Mondriaan Fonds, het Cultuurfonds, Fonds21 en Gemeente Gouda.