Hete Vuren - Schatten uit het Rijks

vanaf25 mei 2024
t/m15 september 2024

Waar zit het vuur in onze samenleving? Deze vraag wordt onderzocht in Hete Vuren, aan de hand van een bijzondere selectie kunstwerken van Nederlandse bodem. Een tentoonstelling die illustreert dat vuur een scheppende, maar ook een vernietigende kracht heeft.

Hete Vuren, schatten uit het Rijks is de laatste in een reeks reizende tentoonstellingen over de elementen aarde, water lucht en vuur.

Vurige schilderijen
Stichting M6, de 6 samenwerkende musea, heeft in het depot van het Rijksmuseum gezocht naar 'vurige' schilderijen die typerend zijn voor de identiteit van Nederland. Dat resulteerde in 33 schilderijen, verdeeld over drie thema's: huiselijk vuur, ambachtelijk vuur en vernietigend vuur.

Huiselijk vuur
Op een groot aantal schilderijen is het Nederlands huiselijk leven te zien in de 17e, 18e en 19e eeuw . Deze genrestukken zijn een uniek product van Hollandse bodem, waarin haardvuur, kolenvuur en kaarslicht een hoofdrol spelen. Het zijn vaak kleine, gezellige schilderijen die het beeld van de Nederlandse samenleving deels hebben bepaald. Nederland staat mede bekend om zijn huiselijke gezelligheid en verenigingsleven.

Ambachtelijk vuur
Voor de smid, ijzergieter en pottenbakker is het vuur onmisbaar voor het smelten, vormen en bakken van hun koopwaren.

Vernietigend vuur
De gevolgen van oorlogen, stadsbranden en kruitexplosies hebben een blijvende indruk achtergelaten op de geschiedenis, het landschap en de mentaliteit. Dit thema krijgt ook een lokale invulling, met aandacht voor de belegering van Bergen op Zoom in 1747 en de ontploffing van kruitmagazijn De Stoelemat in 1831.

(On)bekende meesters
Bij de 33 schilderijen uit de collectie van het Rijksmuseum zitten parels van Jan Steen, Gerard Dou, Jacob Maris en Jozef Israëls, naast relatief onbekende schilders zoals Anthony Oberman met De schilder in zijn atelier, Hendrik Jacobus Scholten met Zondagmorgen , of Schevenings binnenhuis van Willem Alexander Liernur.