Henri Breetvelt - Eigenzinnige ontwerper

t/m9 juni 2024

Hij zocht de grenzen op van wat in zijn tijd mogelijk en gebruikelijk was: plateelschilder Henri Breetvelt. Een bijzondere collectie siervazen en wandborden van deze uitzonderlijke ambachtsman wordt vanaf eind februari in Museum Gouda tentoongesteld.

Henri Breetvelt (1864-1923) was een teruggetrokken man, maar in zijn plateelontwerpen kon hij zich uitleven. Vanaf 1900 werkte hij twee jaar in dienst als ontwerper en schilder voor de Koninklijke Plateelbakkerij Zuid-Holland. Na wat omzwervingen bij andere fabrieken keerde hij in 1916 terug naar Goudse fabriek. Daar kreeg hij tot zijn overlijden de artistieke leiding en een eigen atelier.

Breetvelt werd 'sierkunstenaar' genoemd: een kunstzinnig ontwerper die experimenteerde met materiaal, techniek en design. Dit zie je terug in de enorme variatie aan ontwerpen. Soms met natuurgetrouwe flora en fauna, soms met abstracte decors (beschilderingen) waarvoor hij zich liet inspireren door de opkomende moderne kunst. In deze presentatie zie je een doorsnede van Breetvelts ontwerpen voor Plateelbakkerij Zuid-Holland, van natuurgetrouw tot zeer experimenteel. Heel divers, maar altijd volkomen origineel.