Herenstraat

vanaf15 december 2023
t/m21 april 2024

Hoewel de naam anders doet vermoeden ligt de Herenstraat van Gouda in een echte volkswijk. De jaren 70-huizen zijn van bescheiden omvang, maar de saamhorigheid is er groot. De straat is de plek waar buren elkaar ontmoeten en waar geleefd wordt.

"Er is een groot contrast tussen het eenvormige uiterlijk van de straat en de veelkleurigheid van haar bewoners." - Mariëtte Lock

De Goudse fotograaf Mariëtte Lock bezocht de Herenstraat de afgelopen jaren bijna dagelijks. Ook werkte ze er negen maanden vanuit een schaftkeet, om echt deel uit te maken van de buurt. Ze observeerde, ontmoette en fotografeerde. Zo leerde ze de straat en haar bewoners kennen. Het resultaat is een prachtig en ongepolijst portret van deze Goudse straat.

Mariëtte Lock (1977) is documentaire- en portretfotograaf en woont en werkt in Gouda. Ze studeerde Sociale Wetenschappen en werkte jarenlang bij een sociale instelling, maar maakte in 2019 een carrièreswitch. In 2022 studeerde ze af aan de Fotoacademie in Amsterdam.

Mariëtte Locks fotografie is geëngageerd en persoonlijk; sociale groepen en gemeenschappen staan centraal. Ze werkt vooral aan langdlopende documentaire projecten, Herenstraat is daar een treffend voorbeeld van.