Herenstraat

vanaf15 december 2023
t/m21 april 2024

Bijna iedere stad kent een Herenstraat. De naam roept het beeld op van brede wegen en statige panden. De Herenstraat in Gouda laat iets anders zien. De straat ligt in de volkswijk Korte Akkeren. De jaren 70-huizen zijn van bescheiden omvang, maar de saamhorigheid is er groot. De straat is de voortuin waar geleefd wordt en mensen elkaar ontmoeten.

"Er is een groot contrast tussen het eenvormige uiterlijk van de straat en de veelkleurigheid van haar bewoners." - Mariëtte Lock

Hoewel de Herenstraat niet altijd positief wordt afgeschilderd, valt de manier waarop buurtbewoners naar elkaar omkijken op. Om dat vast te kunnen leggen, was de Goudse fotograaf Mariëtte Lock de afgelopen jaren vrijwel dagelijks in en nabij de Herenstraat te vinden. Tussen april 2022 en december 2023 werkte ze er vanuit een schaftkeet, tevens portretstudio. Ze observeerde, ontmoette en fotografeerde. Zo leerde ze de straat en haar bewoners kennen. Het resultaat is een prachtig en ongepolijst portret van deze Goudse straat.

Mariëtte Lock (1977) is documentair en portretfotograaf. Ze studeerde Sociaal-Culturele Wetenschappen, werkte jarenlang bij een centrum voor democratie in Rotterdam en maakte in 2019 een carrièreswitch. In 2022 studeerde ze af aan de Fotoacademie in Amsterdam.

Mariëtte Locks fotografie is geëngageerd en persoonlijk; sociale groepen en gemeenschappen staan centraal. Ze werkt vooral aan langlopende documentaire projecten. Herenstraat is daar een treffend voorbeeld van.

Meer fotografie
Naast de tentoonstelling in het museum kun je ook de expositie 'Portret. Ontmoeting met de ander' bezoeken in (bouwlocatie) Het Tapijthuis, Achter de Kerk 17. In dit laatmiddeleeuws pand zijn twaalf indrukwekkende portretten te zien van mensen die in de schaftkeet zijn gefotografeerd.

Speciaal voor Gouwenaars
Gouwenaars opgelet: jouw portret ook in de foto-expositie? Laat je door Mariëtte Lock portretteren met een analoge Hasselblad. Haar 'Studio. Work in progress' is te vinden bij de ingang van de museumtuin.

Voor meer informatie, inschrijven voor een portret en actuele openingstijden van de schaftkeet, kijk op: www.mariettelock.com