De Goudse Geschiedenis

Museum Gouda is dé schatkamer van Gouda. Het museum heeft een voor Nederland unieke collectie altaarschilderijen uit de zestiende eeuw. Deze gingen overal verloren tijdens de Beeldenstorm, behalve in Gouda! Geniet ook de zeventiende-eeuwse schuttersstukken of Gouds aardewerk uit de twintigste eeuw.

Stadsmaquette: Gouda begint hier!

Met de interactieve stadsmaquette maak je een sprong in het verleden en reis je af naar 1562. Ontmoet de rijke bierbrouwer Dirck van Reynegom. Zie hoe Anna Mantgens wordt lastiggevallen en haar belager wordt gestraft. Ontdek waarom de kolossale Sint-Janskerk in puin ligt. Of kom te weten hoe de stad wordt verdedigd.

De maquette van Gouda is al indrukwekkend, maar met de nieuwe interactieve tool komen de verhalen van de stad pas echt tot leven. Dwaal door de stad, ontdek, kijk, luister, zoom in en beleef Gouda in de zestiende eeuw. Een levensgrote tijdlijn vertelt je aan de hand van prachtige illustraties alles over de geschiedenis van Gouda van het eerste begin in het jaar 1000, tot nu. Na je bezoek, bekijk je de stad met andere ogen!

Religieuze kunst

Gouda kende geen Beeldenstorm, er heerste een tolerant klimaat toen de stad overging naar het protestantisme. De zestiende-eeuwse monumentale altaarschilderijen uit de naburige Sint-Janskerk bleven daardoor bewaard. Dit is nergens anders in Nederland te zien!

Schatkamer

De schatkamer is een open depot voor een groot deel van de 40.000 voorwerpen die Museum Gouda beheert. Kleipijpen, moderne kunst, zilver, historische voorwerpen, het is slechts een greep uit de rijke en gevarieerde verzameling.

Schuttersstukken

De Goudse schutters verdedigde de stad, hielden orde en trokken soms ten strijde. Ze genoten ook van het leven. Museum Gouda heeft zeven schutterstukken uit de Doelen, het schuttersgebouw. Absoluut topstuk is de Goudse krijgsraad, geschilderd door Rembrandts meesterleerling Ferdinand Bol.

Gouds plateel

Rond 1900 groeide Gouda uit tot een van de belangrijkste centra voor sieraardewerk, het zogenaamde Gouds plateel. Het museum toont topstukken van de belangrijkste aardewerkfabrieken in Gouda. Van jugendstil tot Amsterdamse school, van klassiek tot modern, het is er allemaal te zien.

I.v.m maatregelen in het kader van het coronavirus is het depot met Gouds plateel gesloten. De grote zaal met plateel en de tijdelijke expositie met werk van Chris Lanooy zijn wel te bezichtigen.

Haagse School en Barbizon

Franse en Nederlandse 19de-eeuwse schilderkunst

Museum Gouda heeft een prachtige verzameling negentiende- en vroegtwintigste-eeuwse Nederlandse en Franse schilderkunst (Haagse School en School van Barbizon). Kunstenaars als Bonvin, Daubigny, Vollon, Tholen, Weissenbruch en Israëls schilderden hun impressie van het landschap. Met hun vlugge, schetsmatige schilderstijl zijn zij de voorlopers van de moderne schilderkunst. Naast deze bekende landschapsschilders bestaat de collectie uit werken van schilders van de Amsterdamse School, de beweging van Tachtigers en symbolisten als Redon en Degouve de Nuncques.

Historisch gebouw

Museum Gouda is gevestigd in het voormalige Catharina Gasthuis, met een indrukwekkende kapel. U loopt rechtstreeks de middeleeuwen in. De geschiedenis van het monumentale pand gaat terug tot de veertiende eeuw. Het gebouw diende tot in de twintigste eeuw als gasthuis. Sinds 1947 toont Museum Gouda er de schatten van Gouda.

i.v.m maatregelen in het kader van het coronavirus zijn de apotheek en de kelder met de martelwerktuigen tijdelijk gesloten.