Organisatie

Museum Gouda is het museum van de stad. Het huist in een historisch pand, een van oorsprong middeleeuws gasthuis. We beheren 40.000 voorwerpen en organiseren aantrekkelijke tentoonstellingen voor een breed publiek.

Visie en missie

De visie van Museum Gouda is dat wij geloven dat de geschiedenis houvast biedt en dat kunst ruimte geeft, en dat dit het leven verrijkt en mensen kan verbinden. Hieruit volgt onze missie om met aanstekelijke tentoonstellingen en inspirerende activiteiten persoonlijke verhalen met een universele waarde te vertellen. Zo wakkeren we de verbeelding, verbinding en veerkracht aan bij bewoners en bezoekers. We zorgen voor de collectie van de stad en geven het Goudse erfgoed door aan de volgende generaties.

ANBI

Stichting Museum Gouda is een culturele Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dat betekent dat er geen schenk- of erfbelasting moet worden afgedragen voor hetgeen Museum Gouda verkrijgt, zodat het gehele bedrag ten goede komt aan het museum. Particuliere donateurs mogen in hun aangifte inkomstenbelasting hun donatie aan het museum met 1,25 verhogen en als gift aftrekken. Vennootschappen mogen giften aan ANBI’s van hun winst aftrekken. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de belastingdienst. Onze complete jaarrekeningen vindt u op de ANBI-website.

Medewerkers en contactgegevens

Hebt u een vraag? Neem dan contact met ons op via een van de onderstaande adressen:

Algemene vragen
info@museumgouda.nl

Rondleidingen
rondleidingen@museumgouda.nl

Zaalverhuur
verhuur@museumgouda.nl

Aanvragen afbeeldingen
info@museumgouda.nl

Marketing & Communicatie, persmateriaal
pr@museumgouda.nl

Medewerkers
(Foto's: Billie-Jo Krul)

Francis Boer
Francis Boer
Educator
Saskia Bunnik
Saskia Bunnik
Projectleider tentoonstellingen
Arno Groenendal
Arno Groenendal
Publieksbegeleiding
Femke Haijtema
Femke Haijtema
Directeur-bestuurder
Merel IJsbrandy
Merel IJsbrandy
Hoofd Bedrijfsvoering
Diana Jancsó
Diana Jancsó
Assistent-teamleider Publieksbegeleiding
Lonneke van der Kraan
Lonneke van der Kraan
Publieksbegeleiding
Hadassa Lok
Hadassa Lok
PR & Communicatie
Eveline Mols
Eveline Mols
Registrar
Esther van Pomeren
Esther van Pomeren
Stadsprogrammeur
Tiffany Ramos Silva
Tiffany Ramos Silva
Marketing & Communicatie
Ingmar Reesing
Ingmar Reesing
Conservator kunst en geschiedenis tot 1800
Nina Reid
Nina Reid
Junior Conservator
Eric Roos
Eric Roos
Publieksbegeleiding
Marylène Rutten
Marylène Rutten
Teamleider Publieksbegeleiding
Jorien Soepboer
Jorien Soepboer
Conservator kunst en geschiedenis vanaf 1800
Annemiek Veldkamp
Annemiek Veldkamp
Officemanager
Arja Verhagen
Arja Verhagen
Coördinator Rondleidingen
Peter Verkleij
Peter Verkleij
Technische Dienst
Julia Zwijnenburg
Julia Zwijnenburg
Collectiebeheerder

Beleid

Sinds 2006 is het museum een zelfstandige stichting, die een langdurige subsidierelatie onderhoudt met de gemeente Gouda. De Stichting Museum Gouda wordt bestuurd volgens het raad-van-toezicht-model en kent een eenhoofdige directie/bestuur. Museum Gouda onderschrijft de Code Diversiteit en inclusie, de Code Fair Practice en de Code Cultural Governance.

De laatste jaarverslagen en beleidsplannen kunt u downloaden onderaan de pagina 'beleid'.

Basisgegevens: Museum Gouda, Achter de Kerk 14, 2801 JX Gouda, info@museumgouda.nl RSIN-nummer: 815401425 - KvK-nummer: 24387173 - Bankrekening: NL32ABNA0522401147

Bestuur
Directeur/bestuurder: Femke Haijtema
Raad van Toezicht: Annelies Dalman (voorzitter), Ron de Haas, Remco van der Kuijp, Vincent Rietbergen en Edwin van der Spek, Hanan Yagoubi.
De arbeidsvoorwaarden van de directeur/bestuurder en van de 15 medewerkers (11,9 fte’s) zijn conform de Museum CAO. De Raad van Toezicht ontvangt een vergoeding.

Doelstelling
De statutaire doelstelling van Museum Gouda is het ‘instandhouden, beheren en wetenschappelijk bewerken van de collectie van de gemeente Gouda teneinde nu en in de toekomst met en door middel van die collectie de bezoeker te informeren, te onderwijzen en een visueel genot te schenken’.

Meerjarenplan
De visie van Museum Gouda is dat wij geloven dat de geschiedenis houvast biedt en dat kunst ruimte geeft, en dat dit het leven verrijkt en mensen kan verbinden. Hieruit volgt onze missie om met aanstekelijke tentoonstellingen en inspirerende activiteiten persoonlijke verhalen met een universele waarde te vertellen. Zo wakkeren we de verbeelding, verbinding en veerkracht aan bij bewoners en bezoekers. We zorgen voor de collectie van de stad en geven het Goudse erfgoed door aan de volgende generaties.

We richten ons op drie hoofddoelgroepen: Gouwenaars, uit alle wijken en met een diversiteit aan achtergronden, en in het bijzonder schooljeugd, (inter)nationale toeristen die al in Gouda verblijven voor een dag of langer en cultuurliefhebbers die speciaal voor ons museum naar de stad afreizen.

Onze strategische doelstellingen voor de periode 2023-2027 zijn:

 • We vergroten de inclusiviteit van het museum zodat alle Gouwenaars bij ons de sporen van hun eigen verleden kunnen ontdekken.
 • Met onze unieke kunstcollectie en Goudse thema’s blijven we aansprekende verhalen vertellen die ook nationaal resoneren en waarvoor mensen speciaal naar Gouda afreizen.
 • Samen met onze maatschappelijke en culturele partners bevorderen we de verbinding in de stad.
 • In samenwerking met onze gemeentelijke huurbaas vergroten we de toegankelijkheid en de duurzaamheid van onze monumentale gebouwen en verbeteren we de collectieomstandigheden.
 • We ontsluiten de collectie die we voor de stad beheren voor de toekomst.
 • We borgen de continuïteit en vergroten de toekomstbestendigheid en de diversiteit van het museumbedrijf en de organisatie.

Inkomsten
De inkomsten van Museum Gouda bestaan uit een structurele subsidie van de gemeente Gouda, inkomsten uit entree, museumwinkel, verhuur, sponsoring en donaties. De ontvangen inkomsten worden besteed aan personeelskosten, bedrijfskosten, onderhoud collectie, presentatie, educatie en marketing & communicatie. Het tegoed wordt aangehouden op een spaarrekening en is vrij opneembaar.

Vrijwilligers

Als je wilt ontdekken wat jij zou kunnen doen in het museum, kom dan gerust een keer een kop koffie drinken. Marylène Rutten, hoofd publieksbegeleiding, vertelt je graag meer over hoe een dag in Museum Gouda eruitziet. Wat voor rol je ook aanspreekt, die van enthousiaste verhalenverteller, van behulpzame gastvrouw of vriendelijke gastheer (m/v/x), van harte welkom.

“Als je nieuwsgierig bent, kom dan zeker langs! Als je mensen graag te woord staat en ervan houdt om in een inspirerende omgeving te werken is het museum een fijne plek. Onze gastheren en gastvrouwen zijn enorm divers: de een heeft kennis van kunst en geschiedenis, de ander houdt gewoon van de sfeer in het museum en een praatje met bezoekers. De een is 30, de ander is 70. Maar wat je ziet is dat iedereen betrokken is en dit met plezier doet.” – Marylène Rutten

Goed om te weten

 • Gastheren/gastvrouwen zijn minimaal één keer per week in het museum voor een dienst van vier uur.
 • Een vaste dag afspreken kan, maar we vinden het ook heel fijn om mensen te hebben die flexibel inzetbaar zijn.
 • Weekenddiensten zijn ook onderdeel van de functie.

  Contact
  Als je geïnteresseerd bent of nog vragen hebt, heet Marylène Rutten je van harte welkom voor een kop koffie in het museum. Je kunt haar bereiken per e-mail via: Marylene.rutten@museumgouda.nl

  Vrijwilligers aan het woord
  Mede dankzij ons geweldige team vrijwilligers is Museum Gouda een gastvrije en inspirerende plek om te bezoeken. Rob, Guus en AnneKäthe werken al een poosje als vrijwilliger in het museum en delen graag hun ervaringen met je.

  AnneKäthe begon in 2016 als vrijwilliger gastvrijheid. Zij verwoordt heel mooi wat Museum Gouda zo bijzonder maakt voor iedereen die er werkt: “Ik denk dat je als je van kunst, cultuur en geschiedenis houdt en je daar iets mee wil doen, dat het iets toevoegt aan je leven. Omdat het je rijker maakt in kennis en in beleving. Kom gewoon kijken en kom meelopen. Het is een ontzettend gezellige, vriendelijke, open ploeg hier. Die je gewoon meenemen in het hele gebeuren, dus je hoeft ook niet te denken ‘help dat weet ik allemaal niet’ dat komt eigenlijk vanzelf. Waarom ik zelf al die tijd ben blijven hangen? Als ik er nu over nadenk, het is hier gewoon beregezellig!”

  Guus voegt toe dat ze het museum de mooiste werkomgeving van Gouda vindt: “Ik kan elke dag mijn ogen uitkijken en wil bezoekers graag een fijne dag bezorgen. Ook als het rustig is vermaak ik me heerlijk op zaal. Ik heb mijn plekje gevonden.”

  Rob, al vijf jaar vrijwilliger bij Museum Gouda, vindt het belangrijk dat bezoekers met een goed gevoel de deur de deur uitgaan en een unieke ervaring hebben. Kort en krachtig vat hij alles samen: “Als je op zoek bent naar contact, verbinding en verwondering. En je zoekt een zinvolle bezigheid; wordt vrijwilliger bij Museum Gouda.”

  Ben jij enthousiast geworden na het lezen van de verhalen? Bekijk dan hieronder de vacature en kom een keer langs voor een kop koffie.

  (foto's: Billie-Jo Krul)