Lezing: Vrouwelijke kunstenaars van de Haagse School

8 maart 2024
Tijd14.00u - 16.30u
Kosten10 euro

Wat zijn de (on)mogelijkheden voor vrouwelijke kunstenaars in de 19de eeuw? Ontdek het tijdens de inspirerende lezing 'Vrouwelijke kunstenaars van de Haagse School' door kunsthistorica Janita Baron, op Internationale Vrouwendag.

Sommige vrouwelijke kunstenaars genieten inmiddels enige bekendheid. Namen als Sientje Mesdag-van Houten en Suze Robertson doen bij velen een belletje rinkelen. Maar wie kent Barbara van Houten, Bramine Hubrecht of Geesje Mesdag-van Calcar?

Deze dames uit de 19de eeuw hebben één ding gemeen: ze worden bewust lid van de kunstenaarsvereniging Pulchri Studio in Den Haag. Wat betekent het lidmaatschap voor hen? En welke invloed heeft het op hun carrière? Op internationale vrouwendag bespreekt kunsthistorica Janita Baron dit soort thema’s aan de hand van hun kunstwerken.

Na de lezing is er tijd om samen met Janita de tentoonstelling Koninklijke Kunst, met de Pulchri-kast en een aantal vrouwelijke kunstenaars, te bezoeken.

Janita Baron (1988) is kunsthistorica en conservator. Ze geeft ruim tien jaar lezingen en cursussen onder de naam 'Nieuwe blik op kunst'. Met haar specialisatie in vrouwelijke kunstenaars én de negentiende eeuw is zij de uitgelezen persoon om ons mee te nemen in de kunstwereld ten tijde van de Haagse School.

Programma
14:00 uur Lezing
14:45 uur Koffiepauze
15:15 uur Vervolg lezing
16:00 uur Tentoonstellingsbezoek o.l.v. Janita Baron

Aanmelden
Erbij zijn op 8 maart? Een ticket kost 10 euro, dit is incl. koffie/thee. Goudse Museumvrienden kunnen voor 5 euro deelnemen.Reserveer hier je ticket.