Nieuws

We zijn weer open!

Museum Gouda is weer open! Wil je een bezoek brengen? Reserveer dan eerst een ticket en tijdslot (i.v.m. de aangescherpte coronamaatregelen). Koop je ticket(s)

Welkom!
We mogen je weer met open armen ontvangen. Misschien anders dan je gewend bent, maar we doen er alles aan om je optimaal te laten genieten van onze mooie collectie en fraaie tentoonstellingen. Samen zorgen we ervoor dat het museumbezoek zo veilig en prettig mogelijk verloopt. Hieronder staan de belangrijkste maatregelen.

Plan je bezoek

 • Toegangstickets zijn alleen online verkrijgbaar. Je kiest een dag en een tijdsslot. Per dag en per tijd is een bepaald aantal tickets beschikbaar. Zo voorkomen we dat er teveel mensen tegelijkertijd in het museum zijn en dat er een wachtrij ontstaat bij de entree (Achter de Kerk 14).
 • Dit geldt voor alle bezoekers. Ook als je gratis toegang hebt, bijvoorbeeld met de Museumkaart of voor kinderen t/m 17 jaar. Dit geldt ook voor andere passen die gratis toegang of korting geven zoals de CJP of Rotterdampas.
 • Neem de tickets geprint of op je smartphone mee naar het museum. Ook de Museumkaart en andere kortingskaarten en –passen moeten gecontroleerd worden, dus neem deze ook fysiek mee.
 • Stel bij ziekteverschijnselen je bezoek uit. Het gaat hier om: verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging vanaf 38 graden Celsius en/of benauwdheid.

  In het museum:

 • Er geldt een vaste looproute met eenrichtingsverkeer. Deze route start bij Ingang Achter de Kerk 14. Onze entree aan de Oosthaven is tijdelijk gesloten.
 • Om drukte bij de garderobe / lockers te vermijden, adviseren wij om zo min mogelijk jassen en tassen mee te nemen (geen rugzakken) die opgeborgen moeten worden.
 • Voor alle ruimtes geldt een maximum aantal personen. Het toegestane maximum staat bij de ingang van de ruimte aangegeven. Wacht zo nodig tot andere bezoekers de ruimte hebben verlaten. Voor het bezoek aan de tentoonstelling Koele Wateren staat maximaal 20 minuten. De apotheek in het museum en de kelder met de martelwerktuigen zijn tijdelijk gesloten.

Wij vragen je tijdens het bezoek:

 • Om minimaal 1,5 meter afstand te houden van andere bezoekers en van ons personeel.
 • Een mondkapje te dragen. Bedek neus, mond en kin.
 • Zoveel mogelijk je handen te wassen en gebruik te maken van de beschikbare desinfectiemiddelen.
 • De aanwijzingen van ons personeel op te volgen.

Wij wensen je een inspirerend bezoek aan ons museum!

Anjeractie 2021

De coronacrisis raakt ook Museum Gouda hard. Om iedereen te kunnen blijven inspireren is elke bijdrage, groot of klein, van harte welkom. Daarom doen we van 28 mei t/m 5 juni mee aan de Anjeractie van het Prins Bernhard Cultuurfonds. De gehele opbrengst gaat naar onze belevingstentoonstelling ‘Kaarslicht’. Wil jij ook een donatie in onze online collectebus doen?

Zo werkt het
Net als bij een gewone collecte kun je geld doneren, alleen nu in een online collectebus. Dit is compleet veilig! We komen niet aan de deur, maar komen 'digitaal langs' via WhatsApp, mail, Facebook en/of Instagram. Via onze speciale betaallink kun je een donatie doen. En het mooie is: 100% van jouw bijdrage gaat naar Museum Gouda voor de belevingstentoonstelling 'Kaarslicht'! Vorig jaar hebben we iets meer dan €2.000 opgehaald. Dit jaar is ons doel €2.500. Help je mee?

Klik HIER om te doneren.

Kun je deze keer niet doneren?
Help ons dan met het verspreiden van de betaallink door bijvoorbeeld de WhatsApp of mail door te sturen en onze berichten op Facebook en Instagram te delen. Alvast bedankt!

Valt Gouda nog te redden?

‘Valt Gouda nog te redden?’ kopte de Volkskrant zaterdag 10 april. Hoe kan de stad, of liever: hoe kan het westen van het land, zich wapenen tegen de combinatie van bodemdaling, zeespiegelstijging en hevige buien?

Eric-Jan Pleijster, van LOLA landscape architects, keek naar de toekomst en nam het jaar 2200 als uitgangspunt. Hij rekende met een zeespiegelstijging van 6 meter. “Misschien zou de stad zich maar moeten toeleggen op onderwatertoerisme”, stelt hij in het artikel.

Voor Museum Gouda en de tentoonstelling Koele Wateren (direct te zien als we weer open zijn) maakte hij samen met Metropolisfilm de film ‘Gouda Atlantis’. Mezzosopraan Tania Kross schetst de nieuwe realiteit in 2200.

Spetterende opening Koele Wateren

De tentoonstelling Koele Wateren is op toepasselijke wijze geopend door Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum, onze directeur Marc de Beyer en conservator Ingmar Reesing.

Even leek een feestelijke opening van de tentoonstelling in het water te vallen, maar wij laten ons de wind niet uit de zeilen nemen. Taco Dibbits, Marc de Beyer en Ingmar Reesing doopten de tentoonstelling Koele Wateren op gepaste wijze door een fles met Koel Water tegen de gevel van het Museum Gouda kapot te gooien. Zoals men vroeger het schip en de bemanning met dit gebaar zegenden, zo spraken zij nu de wens uit dat Koele Wateren op korte termijn volop koers kan zetten naar zalen vol bezoekers. Want dat deze tentoonstelling het bezoek meer dan waard is, staat als een paal boven water!

Neem alvast een kijkje bij Koele Wateren op ons YouTube kanaal .

Museum Gouda is gesloten

In lijn met het landelijke beleid m.b.t het coronavirus is Museum Gouda (helaas) gesloten. Gezondheid boven alles!

Online zijn we natuurlijk wel open om je te inspireren! Volg Museum Gouda op social media of struin online door onze prachtige collectie. Boven alles hopen we iedereen snel weer – in goede gezondheid – te mogen verwelkomen.

Nieuwe aanwinsten

Museum Gouda heeft drie nieuwe werken opgenomen in de eigen collectie. Twee werken komen voort uit het project 'Stip op de horizon' en zijn exemplarisch voor het project en de eerste lockdown: 'Vertrouwen' van Maaike Hoonhout en een fotodrieluik van Sia Windig. Het derde werk is een eigentijds portret van de Goudse fotograaf Bram Tackenberg.

WC rol
Maaike Hoonhout is grafisch ontwerper en fotograaf. Voor Stip op de horizon zocht zij haar inspiratie binnenshuis en creëerde zij van haar buffetkast een horizon met de zon als natuurlijke lichtbron. De foto ‘Vertrouwen’, waarop een wc-rol de stip is, is een verwijzing naar de angst voor schaarste en tegelijkertijd een oproep tot vertrouwen. 'Van al mijn angsten is de angst voor tekort het kleinst. Er is zoveel te geven, te delen en te ontvangen.’

Natuur als inspiratiebron
Voor vele inzenders vormde de natuur een stip op de horizon. Zo ook voor fotograaf en contentspecialist Sia Windig. Over haar drieluik zegt ze: ‘Kijkend naar mijn foto's, reis ik terug naar die kleine wereld van het begin van de lockdown. Wonderlijke details op mijn dakterras en in het Houtmansplantsoen werden mijn wereld. Verrassend zoals dat loopt. De ene wereld gaat dicht, een andere wereld opent zich. Ooit zette ik als stip op de horizon een expositie met mijn foto's. Die droom is nu in het klein al uitgekomen en nog wel in het museum van mijn eigen stad. Het geeft zoveel voldoening dat de verbeelding van mijn stip ook tot anderen spreekt.’

Verbinding
Marc de Beyer, directeur van Museum Gouda: ‘We willen als stadsmuseum mensen met elkaar verbinden en verhalen vertellen. Dit project heeft beide in zich en is zó uniek, dat we een aantal werken willen bewaren voor toekomstige generaties. De wc-rol van Maaike symboliseert treffend de coronacrisis en vooral de eerste lockdown waarin Nederland aan het hamsteren sloeg. Het werk van Sia is de absolute publiekslieveling; bezoekers aan de tentoonstelling hebben massaal gestemd op haar werk.’

Criselda en achterkleindochter
Op de kleurrijke foto van Bram Tackenberg is Criselda te zien, de moeder van de bekende Goudse ‘buurtmoeder’ Dushi, met haar slapende achterkleinkind op schoot. De krachtige foto vereeuwigt een van de woonkamers in de wijk Korte Akkeren in tijden van corona. De aankoop ligt in de beleidslijn van het museum om de geschiedenis van de stad te verzamelen en zo ook eigentijdse Goudse gezichten als Criselda en achterkleindochter.