Nieuws

Opbouw tentoonstelling Hoge Luchten

Vanwege het opbouwen van onze nieuwe tentoonstelling Hoge Luchten - Schatten uit het Rijks, is het mogelijk dat de zalen 4 t/m 7 gesloten zijn. Voor mindervaliden is het daardoor niet goed mogelijk om in andere zalen te komen. Vanaf 10 december is de tentoonstelling Hoge Luchten geopend! Excuses voor het ongemak.

Museum Gouda verwerft hoogwaardig Gouds stadsgezicht van Springer

Vorige week werd op een veiling in Den Haag een Gouds stadsgezicht van Cornelis Springer verkocht. Het kunstwerk uit 1863 toont het zicht op de beroemde Sint-Janskerk, op steenworp afstand van het museum. Dankzij een bijzondere actie van een aantal betrokken particulieren heeft Museum Gouda dit unieke schilderij een week na de veiling alsnog kunnen verwerven. Het komt niet vaak voor dat een 19de-eeuws Gouds stadsgezicht op de markt komt. Museum Gouda is dan ook zeer verheugd dat zij dit schilderij met de steun van een vijftal particuliere schenkers en de Goudse Museumvrienden heeft kunnen verkrijgen. Na een kleine restauratie zal het werk vanaf begin 2023 in Museum Gouda te zien zijn.

Cornelis Springer (1817-1891) behoort tot de belangrijkste topografische kunstenaars van de 19de eeuw in Nederland. Hij wordt gerekend tot een van de bekendste vertegenwoordigers van de Romantiek. Van Gouda maakte hij een aantal stadsgezichten, maar daarvan was er nog geen enkele in een Nederlandse museale kunstcollectie te vinden. Met deze aankoop kan Museum Gouda een befaamde kunstenaar en voor Gouda belangrijke voorstelling aan haar collectie toevoegen.

Op het schilderij is een gedeelte van de noorderzijbeuk van de monumentale Sint-Janskerk in Gouda te zien. Zelfs de beroemde glas-in-loodramen zijn te onderscheiden. Op de voorgrond is het zogenoemde Zakkendragershuisje afgebeeld, met links daarvan het voormalige Kraamvrouwenportaal. Dankzij Springers gedetailleerde weergave en zijn schitterende lichtval, wordt een geromantiseerde versie van een 19de-eeuws stadsbeeld weer tot leven gewekt dat voor Gouwenaars van nu nog steeds zeer herkenbaar is.

Directeur Femke Haijtema: “Dit schilderij is een belangrijke aanvulling op de collectie van de stad. Het is niet alleen bijzonder goed geschilderd, het werk stelt ons ook in staat om de Goudse geschiedenis nog beter in beeld te brengen, voor bezoekers van onze mooie stad en bovenal voor Gouwenaars.”

Museum Gouda was op de hoogte van de veiling van het schilderij van De Grote Kerk te Gouda bij het Venduehuis in Den Haag, maar kon de benodigde middelen onder de gestelde tijdsdruk niet bij elkaar krijgen. Enkele particulieren die dit voor Gouda belangrijke schilderij voor de stad veilig wilden stellen, hebben het schilderij toen gekocht en vervolgens aangeboden aan het museum. Een fantastisch initiatief, dat Museum Gouda in staat stelde om met eigen middelen, een bijdrage van de Goudse Museumvrienden, de gemeente Gouda, én de genereuze bijdragen van deze particuliere kopers het schilderij alsnog te verwerven.

Overlijden van fotograaf Robert de Hartogh

Met verdriet hebben wij kennis genomen van het plotselinge overlijden van fotograaf Robert de Hartogh. Op zaterdag 19 november overleed De Hartogh in zijn woonplaats Rotterdam.

Afgelopen maanden werkten Robert de Hartogh en fotograaf Khalid Amakran intensief samen in voorbereiding op een dubbeltentoonstelling in Museum Gouda in april 2023, in het kader van De Mix Nederland. Geïnspireerd door de foto’s die de Hartogh vanaf de jaren 70 maakte van zogenoemde gastarbeiders in Gouda en andere steden, legt Amakran onder de noemer 'Bnadem' in foto- en videoportretten de verhalen vast van deze eerste generatie Marokkaanse immigranten en hun (klein)kinderen.

Robert de Hartogh was een van de eerste fotografen in Nederland die de leefomstandigheden van arbeidsmigranten vastlegde. In 1977 had hij samen met schilder Peter Blokhuis in Museum Gouda over dit onderwerp zijn eerste museale tentoonstelling. We voelen ons verdrietig maar ook vereerd dat ook De Hartoghs laatste tentoonstelling in Museum Gouda zal zijn.

Eerste foto: Khalid Amakran en Robert de Hartogh (r). Foto van @markbolk
Tweede foto: Marokkaanse man in een kaasfabriek in Gouda (1977), foto van Robert de Hartogh

Oproep voor tentoonstelling De Mix Nederland Bnadem

Fotograaf Khalid Amakran (1991) is op zoek naar millennials met Marokkaanse roots, die samen met hun (groot)ouders hun verhaal willen vertellen. In pop-up studio’s in onder meer Rotterdam, Amsterdam en Gouda gaat hij bijzondere dubbelportretten maken in foto en video, die vanaf 23 april 2023 onderdeel worden van zijn tentoonstelling De Mix Nederland Bnadem in Museum Gouda. Wil je ook meedoen? Stuur een mailtje naar hallo@khalidamakran.nl met je telefoonnummer en je verhaal.

De vader van Khalid Amakran is zelf in 1972 als zogenaamde gastarbeider naar Nederland gekomen. De verhalen die hij over die tijd vertelt zijn vaak moedig en sterk. Maar Amakran ziet ook wat hierachter schuil gaat; een verhaal van een jongeman die zo goed als hij kon een leven op wilde bouwen voor zijn kinderen en familie. Met dit project wil hij de verhalen van de generatie van zijn vader en hun (klein)kinderen vastleggen. Hij laat zich inspireren door de fotografie van Robert de Hartogh (1942), die vanaf de jaren 70 de eerste Marokkaanse gastarbeiders in Gouda vastlegde. De zoektocht naar een eigen identiteit staat in het werk van Amakran centraal. Wie mag je worden, wie kan je zijn en wat neem je mee van de generatie voor jou?

De tentoonstelling, die ook te zien is op station Gouda, is onderdeel van De Mix Nederland, een initiatief van stichting Beeldmix samen met NS en ProRail, ondersteund door het Mondriaan Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Bij iedere editie van De Mix wordt historische fotografie gebruikt als bron van inspiratie voor hedendaagse Nederlandse fotografen.

Foto: Mark Bolk

Werkzaamheden in het museum

In de week van 7 t/m 11 november vinden er werkzaamheden plaats in het Ruim. Deze ruimte wordt dan ook afgesloten voor publiek. U kunt de schuttersstukken vanaf 12 november weer bewonderen.

Vanwege herinrichting is de Gasthuiskapel van Museum Gouda en de entree Oosthaven 9 tijdelijk gesloten. Hierdoor is ook de martelwerktuigenkamer gesloten. Op de website zal worden vermeld wanneer deze zalen weer worden geopend.

De overige zalen zijn uiteraard nog steeds toegankelijk. Dus kom vooral genieten van o.a. de tentoonstellingen Stille Pracht en Flower power!

Openingstijden per oktober

Vanaf oktober is het museum geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 - 17.00 uur. Kom alles te weten over de geschiedenis van Gouda én bezoek de nieuwe tentoonstellingen Stille Pracht, 'My dear swallows' en Flower power.

Drieluik van Oekraïense nieuwkomers binnenkort te zien

‘The truth doesn’t drown in water and doesn’t burn in fire’; op dat Oekraïense gezegde is het metersgrote drieluik gebaseerd dat de Nederlands-Letse kunstenaar Dace Satre Sietina samen met Oekraïense nieuwkomers in Gouda maakt. My dear swallows, spread your wings upon the land of peace, zoals het kunstwerk heet, toont een onderdrukt verleden en een afschuwelijk heden. Maar er is ook hoop, zo laat het derde luik – de toekomst – zien. Het werk wordt vervaardigd bij Libertum, interactief museum voor vrede en vrijheid, op de tweede verdieping van de Chocoladefabriek. Tijdens het open huis op 3 en 4 september is ‘the making of’ live te zien. Vanaf 15 september wordt My dear swallows geëxposeerd in een eigen zaal in Museum Gouda.

De makers van het drieluik laten zich inspireren door de naïeve stijl van de Oekraïense folkloristische kunstenaar Maria Prymachenko. “Elke Oekraïener is opgegroeid met invloeden van iconografie en naïeve kunst. Daarom kunnen alle nieuwkomers zonder uitleg direct meedoen. We gebruiken voor het drieluik de papertransfertechniek; een grafische techniek die makkelijk te beheersen is en ruimte biedt om met meerdere mensen tegelijk aan het werk gaan”, legt Dace Satre Sietina uit.

Brug tussen twee culturen
Elk voorwerp en elk dier in het drieluik heeft een betekenis. Zo symboliseert de beer de Russische periode, waarin de macht van Rusland goed voelbaar was. De zwaluwen staan voor vrede, en voor liefde voor hun thuisland. Het maakproces geeft niet alleen rust en herkenning, maar maakt ook ontmoetingen mogelijk. En de Oekraïense kunstenaars leren niet alleen elkaar kennen, maar ook Gouwenaars en andere nieuwkomers. “Kunst is een sociaal gebeuren. Kunst ondersteunt de communicatie in de gemeenschap, helpt bij het verwerkingsproces en geeft mensen perspectief”, aldus Sigfried Janzing, directeur van Libertum.

Met de expositie van het drieluik in Museum Gouda wordt een brug van vreedzaamheid, begrip en betrokkenheid gelegd tussen twee culturen. “Wij willen verhalen van alle Gouwenaars naar het museum brengen, zodat iedere inwoner zich herkent, ook de nieuwkomer”, vertelt Femke Haijtema, directeur van Museum Gouda.

Kom kijken!
Wie geïnteresseerd is, kan op zaterdag 3 en zondag 4 september tussen 13.00 en 16.00 uur langskomen bij Libertum in de Chocoladefabriek (tweede verdieping). Donderdag 15 september wordt de expositie van My dear swallows in Museum Gouda geopend door burgemeester Verhoeve. Vanaf dat moment kan het kunstwerk worden bewonderd.

Het project wordt gesteund door GoudApot en Praxis.

7 dagen per week open!

Vanaf vandaag is Museum Gouda elke dag (!) van 10.00 – 17.00 uur geopend voor een zomerse duik in de Goudse geschiedenis.

Vier Gouda750 met ons mee en ‘Beleef het Wonder van Gouda’, een unieke reis langs 16e-eeuwse kunstschatten in de Sint-Janskerk (ma-zat) en het museum. In onze kapel vind je de levensgrote ontwerptekeningen van de glas-in-lood-ramen in de Sint-Janskerk. Over wonderen gesproken: ze zijn uiterst kwetsbaar, maar al die eeuwen intact gebleven. Waarom? Je ontdekt het in de tentoonstelling!

Kom ook alles te weten over de ‘start van de stad’ 750 jaar geleden en bezoek de feestelijke expositie van de Nederlandse Keramiek opleiding: Schaal met een Gouds verhaal. Voor een smakelijke tussenstop ben je natuurlijk van harte welkom in het Museumcafé.

Online reserveren is niet meer nodig; koop je ticket bij de entree van het museum, Achter de Kerk 14. Welkom!

Eerste werkdag nieuwe directeur Museum Gouda

Femke Haijtema start vandaag als de nieuwe directeur van Museum Gouda. Zij neemt de sleutels van het voormalige Catharina Gasthuis over van Marc de Beyer, sinds 1 januari directeur van het Teylers Museum in Haarlem.

Femke Haijtema was hiervoor werkzaam als directeur Tentoonstellingen en Publiekszaken bij het Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof. Met haar achtergrond als socioloog en liefde voor geschiedenis vindt zij het belangrijk om verhalen over kunst en erfgoed voor een breed publiek toegankelijk te maken. Haijtema: “Ik zie er enorm naar uit om, samen met het team, de betekenis van het museum voor inwoners en bezoekers nog verder te vergroten.”

Een beter moment daarvoor lijkt bijna niet denkbaar. De stad en het museum staan aan de vooravond van de viering van 750 jaar stadsrechten en de spectaculaire tentoonstelling Beleef het Wonder van Gouda die samen met de Sint-Janskerk wordt georganiseerd. Dat de ‘feestelijke trein’ al vertrokken is, ziet Femke Haijtema alleen maar als een mooie uitdaging: “Een citytrip van zes maanden waarbij je in elke eeuw kunt uitstappen – wat een mooie manier om de geschiedenis van mijn nieuwe werk- en woonplaats te leren kennen en zo een bijdrage te leveren aan het motto van het feestjaar: Geef Gouda door!”

Koning opent tentoonstelling ‘Beleef het Wonder van Gouda’

We zijn zeer verheugd te kunnen melden dat de Koning de tentoonstelling ‘Beleef het Wonder van Gouda’ opent als start van de viering van 750 jaar stadsrechten.

Zijne Majesteit de Koning opent op dinsdagmiddag 12 april de tentoonstelling ‘Beleef het Wonder van Gouda’. In 2022 is het 750 jaar geleden dat Graaf Floris V van Holland stadsrechten verleende aan Gouda. De stad viert daarom feest van 12 april tot 17 september. De tentoonstelling in de Sint-Janskerk en Museum Gouda wordt geopend tijdens de bijeenkomst ‘Verdraagzaamheid in Veelkleurigheid’. Dat thema vormt een rode draad in het verleden, heden en de toekomst van Gouda.

Alles over je bezoek aan Museum Gouda

Vanwege de overweldigende belangstelling voor de tentoonstelling Kaarslicht en de nog geldende coronarichtlijnen begint een bezoek aan Museum Gouda altijd met het online boeken van een ticket (met dag en starttijd). Dit geldt voor alle bezoekers, ook voor pashouders.
Naar de ticketshop

Onze deuren staan weer open en natuurlijk doen we er alles aan om je optimaal te laten genieten van onze mooie collectie en fraaie tentoonstellingen.

Samen zorgen we ervoor dat het museumbezoek zo veilig en prettig mogelijk verloopt. Hieronder staan de belangrijkste maatregelen.

Plan je bezoek

 • Toegangstickets zijn alleen online verkrijgbaar. Je kiest een dag en een starttijd. Per dag en per tijd is een bepaald aantal tickets beschikbaar. Zo voorkomen we dat er te veel mensen tegelijkertijd in het museum zijn en dat er een wachtrij ontstaat bij de entree (Achter de Kerk 14).
 • Dit geldt voor alle bezoekers. Ook als je gratis toegang hebt, bijvoorbeeld met de Museumkaart of voor kinderen t/m 17 jaar. Dit geldt ook voor andere passen die gratis toegang of korting geven zoals de CJP of Rotterdampas.
 • Neem de tickets geprint of op je smartphone mee naar het museum. Ook de Museumkaart en andere kortingskaarten en –passen moeten gecontroleerd worden, dus neem deze ook fysiek mee.
 • Koop hier je ticket(s)
 • Stel bij ziekteverschijnselen je bezoek uit. Het gaat hier om: verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging vanaf 38 graden Celsius en/of benauwdheid.

In het museum:

 • Kom op tijd (binnen het gereserveerde tijdslot).
 • Bij binnenkomst vragen wij (tot 25 februari) om het coronatoegangsbewijs te tonen; dit geldt zowel voor het museum als voor het Museumcafé.
 • Er geldt een vaste looproute. Deze route start bij Ingang Achter de Kerk 14. Onze entree aan de Oosthaven is tijdelijk gesloten.
 • Om drukte bij de garderobe / lockers te vermijden, adviseren wij om zo min mogelijk jassen en tassen mee te nemen (geen rugzakken) die opgeborgen moeten worden.
 • Voor alle ruimtes geldt tot 25 februari een maximum aantal personen. Het toegestane maximum staat bij de ingang van de ruimte aangegeven. Wacht zo nodig tot andere bezoekers de ruimte hebben verlaten.

Wij vragen je tijdens het bezoek (geldend tot 25 februari):

 • Om minimaal 1,5 meter afstand te houden van andere bezoekers en van ons personeel.
 • Een mondkapje te dragen. Bedek neus, mond en kin.
 • Zoveel mogelijk je handen te wassen en gebruik te maken van de beschikbare desinfectiemiddelen.
 • De aanwijzingen van ons personeel op te volgen.

Wij wensen je een inspirerend bezoek aan ons museum!

Museum Gouda gesloten

De boodschap tijdens de persconferentie vanavond is voor ons ronduit teleurstellend. Natuurlijk zijn we oprecht heel blij dat er versoepelingen komen voor de vele hardwerkende ondernemers om ons heen, dat studenten weer in de collegebanken mogen plaats nemen en dat we weer kunnen sporten. Helaas blijven de horeca en de culturele sector voorlopig dicht. Het kabinet bekijkt op 25 januari opnieuw of de maatregelen kunnen worden versoepeld. Een enorme tegenvaller! Museumbezoek is veilig en het protocol heeft bewezen uitstekend te werken. Wij ondersteunen dan ook van harte de oproep van de Museumvereniging om musea morgen te heropenen. ~ We proberen positief te blijven en staan in de startblokken om jullie - zodra het weer kan - met open armen (en op 1,5 meter) te ontvangen bij de tentoonstellingen 'Kaarslicht' en ‘Met andere ogen'. Én vanaf half april bij 'Beleef het Wonder van Gouda' samen met onze buren van de Sint-Jan Gouda in het kader van Gouda750jaar.

Hopelijk tot snel ziens voor een gezond portie kunst, cultuur en een heerlijke koffie/thee+ in het Museumcafé Gouda.

Femke Haijtema nieuwe directeur

De Raad van Toezicht van Museum Gouda is zeer verheugd te kunnen melden dat Femke Haijtema per 1 maart 2022 de nieuwe directeur-bestuurder van het museum wordt. De sollicitatiecommissie was unaniem enthousiast over haar kandidatuur. Haijtema volgt Marc de Beyer op; hij wordt per 1 januari 2022 directeur van Teylers Museum in Haarlem.

Op dit moment is Femke Haijtema (1977) werkzaam als directeur Tentoonstellingen en Publiekszaken bij het Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof. Na de opening van het nieuwe museum in 2013 was zij met haar team verantwoordelijk voor de herpositionering van het Fries Museum en ze was de drijvende kracht achter de herinrichting van het Princessehof in 2017. Met haar achtergrond als socioloog en liefde voor geschiedenis ligt haar expertise in het voor een breed publiek toegankelijk maken van verhalen over kunst en erfgoed. Onder haar hoede werden in Leeuwarden de afgelopen jaren hooggewaardeerde en goedbezochte tentoonstellingen georganiseerd zoals 'Escher op reis', 'Rembrandt & Saskia', 'Wij Vikingen', 'Gezonken Schatten' en 'Haute Bordure'. Vernieuwende educatieve programma’s wisten de musea met de stad en regio te verbinden. Naast haar museale werkzaamheden is Haijtema onder meer actief als commissievoorzitter bij het Mondriaan Fonds en is zij bestuurslid bij het internationale museumnetwerk ICOM.

Femke Haijtema over haar komst naar Gouda: “Museum Gouda heeft mijn hart veroverd. Met de historische plek en de prachtige gebouwen, met de ontroerende religieuze kunst en de bravoure van de schuttersstukken, met het bedrijvige Gouds plateel en de atmosfeer van de Haagse school. En vooral ook met de diversiteit van de omringende stad in zijn mooie middeleeuwse jas. Ik zie er enorm naar uit om, samen met het sterke team, de betekenis van het museum voor inwoners en bezoekers nog verder te vergroten.”

Ook Annelies Dalman, voorzitter van de Raad van Toezicht is enthousiast: “Wij zijn verheugd dat het ons gelukt is een waardige opvolger te vinden voor Marc de Beyer. Hij is een zeer betrokken en bevlogen directeur en heeft Museum Gouda nog steviger op de kaart gezet. We denken in Femke Haijtema een enthousiaste en kundige opvolger gevonden te hebben. Zij heeft als directeur Tentoonstellingen en Publiekszaken de Leeuwarder musea op de kaart gezet en we hebben er alle vertrouwen in dat zij de ambitieuze koers van Museum Gouda kan voortzetten, beginnend in het Goudse feestjaar.”

Update corona

In de persconferentie van vanavond heeft het kabinet aangekondigd dat i.v.m. de stijgende coronacijfers aanvullende maatregelen worden getroffen. Voor ons betekent dit dat we vanaf zaterdag 6 november bij de entree vragen naar de coronapas (QR code) en een identiteitsbewijs. De andere basisregels blijven van toepassing (blijf bij klachten thuis, was regelmatig je handen en geef elkaar de ruimte).

Dank je wel alvast voor je begrip. Alleen samen krijgen we corona onder controle én kunnen we blijven genieten van kunst & cultuur om de hoek.

Marc de Beyer nieuwe directeur van Teylers Museum

Na bijna 5 jaar directeur te zijn geweest van Museum Gouda wordt Marc de Beyer per januari 2022 directeur van Teylers Museum. Dat maakte het Haarlemse museum zojuist bekend. Wij feliciteren Marc van harte met deze mooie stap, maar gaan hem ook heel erg missen. Teylers Museum haalt met Marc een bevlogen en zeer betrokken directeur in huis.

In februari 2017 werd Marc directeur van Museum Gouda. Onder zijn leiding organiseerden we onder meer succesvolle tentoonstellingen zoals ‘Pieter Pourbus. Meesterschilder uit Gouda’ en de verbindende dubbeltentoonstelling ‘De woonkamers van Gouda Oost’. In 2018 behaalde het museum een all time bezoekersrecord. Daarnaast staat Marc aan de wieg van de tentoonstelling die we volgend jaar – als Gouda feest viert– samen met de Sint-Janskerk organiseren: ‘Beleef het Wonder van Gouda’. Ook werd hij de laatste tijd steeds meer op straat herkend, door de presentatie van het AVRO/TROS programma ‘Nu te zien!’

Marc over zijn overstap naar het Teylers Museum: ‘Ik ben zeer verheugd op dat ik vanaf komend jaar leiding mag geven aan het prachtige Teylers Museum. Tegelijkertijd ga ik mijn gepassioneerde collega’s van Museum Gouda missen, we hebben met zijn allen de afgelopen jaren fantastische tentoonstellingen gemaakt en het museum stevig op de kaart gezet. Daar kunnen we trots op zijn!’

Valt Gouda nog te redden?

‘Valt Gouda nog te redden?’ kopte de Volkskrant zaterdag 10 april. Hoe kan de stad, of liever: hoe kan het westen van het land, zich wapenen tegen de combinatie van bodemdaling, zeespiegelstijging en hevige buien?

Eric-Jan Pleijster, van LOLA landscape architects, keek naar de toekomst en nam het jaar 2200 als uitgangspunt. Hij rekende met een zeespiegelstijging van 6 meter. “Misschien zou de stad zich maar moeten toeleggen op onderwatertoerisme”, stelt hij in het artikel.

Voor Museum Gouda en de tentoonstelling Koele Wateren (direct te zien als we weer open zijn) maakte hij samen met Metropolisfilm de film ‘Gouda Atlantis’. Mezzosopraan Tania Kross schetst de nieuwe realiteit in 2200.

Spetterende opening Koele Wateren

De tentoonstelling Koele Wateren is op toepasselijke wijze geopend door Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum, onze directeur Marc de Beyer en conservator Ingmar Reesing.

Even leek een feestelijke opening van de tentoonstelling in het water te vallen, maar wij laten ons de wind niet uit de zeilen nemen. Taco Dibbits, Marc de Beyer en Ingmar Reesing doopten de tentoonstelling Koele Wateren op gepaste wijze door een fles met Koel Water tegen de gevel van het Museum Gouda kapot te gooien. Zoals men vroeger het schip en de bemanning met dit gebaar zegenden, zo spraken zij nu de wens uit dat Koele Wateren op korte termijn volop koers kan zetten naar zalen vol bezoekers. Want dat deze tentoonstelling het bezoek meer dan waard is, staat als een paal boven water!

Neem alvast een kijkje bij Koele Wateren op ons YouTube kanaal .

Nieuwe aanwinsten

Museum Gouda heeft drie nieuwe werken opgenomen in de eigen collectie. Twee werken komen voort uit het project 'Stip op de horizon' en zijn exemplarisch voor het project en de eerste lockdown: 'Vertrouwen' van Maaike Hoonhout en een fotodrieluik van Sia Windig. Het derde werk is een eigentijds portret van de Goudse fotograaf Bram Tackenberg.

WC rol
Maaike Hoonhout is grafisch ontwerper en fotograaf. Voor Stip op de horizon zocht zij haar inspiratie binnenshuis en creëerde zij van haar buffetkast een horizon met de zon als natuurlijke lichtbron. De foto ‘Vertrouwen’, waarop een wc-rol de stip is, is een verwijzing naar de angst voor schaarste en tegelijkertijd een oproep tot vertrouwen. 'Van al mijn angsten is de angst voor tekort het kleinst. Er is zoveel te geven, te delen en te ontvangen.’

Natuur als inspiratiebron
Voor vele inzenders vormde de natuur een stip op de horizon. Zo ook voor fotograaf en contentspecialist Sia Windig. Over haar drieluik zegt ze: ‘Kijkend naar mijn foto's, reis ik terug naar die kleine wereld van het begin van de lockdown. Wonderlijke details op mijn dakterras en in het Houtmansplantsoen werden mijn wereld. Verrassend zoals dat loopt. De ene wereld gaat dicht, een andere wereld opent zich. Ooit zette ik als stip op de horizon een expositie met mijn foto's. Die droom is nu in het klein al uitgekomen en nog wel in het museum van mijn eigen stad. Het geeft zoveel voldoening dat de verbeelding van mijn stip ook tot anderen spreekt.’

Verbinding
Marc de Beyer, directeur van Museum Gouda: ‘We willen als stadsmuseum mensen met elkaar verbinden en verhalen vertellen. Dit project heeft beide in zich en is zó uniek, dat we een aantal werken willen bewaren voor toekomstige generaties. De wc-rol van Maaike symboliseert treffend de coronacrisis en vooral de eerste lockdown waarin Nederland aan het hamsteren sloeg. Het werk van Sia is de absolute publiekslieveling; bezoekers aan de tentoonstelling hebben massaal gestemd op haar werk.’

Criselda en achterkleindochter
Op de kleurrijke foto van Bram Tackenberg is Criselda te zien, de moeder van de bekende Goudse ‘buurtmoeder’ Dushi, met haar slapende achterkleinkind op schoot. De krachtige foto vereeuwigt een van de woonkamers in de wijk Korte Akkeren in tijden van corona. De aankoop ligt in de beleidslijn van het museum om de geschiedenis van de stad te verzamelen en zo ook eigentijdse Goudse gezichten als Criselda en achterkleindochter.

Update coronamaatregelen

Wil je een bezoek brengen aan Museum Gouda? Reserveer dan eerst een ticket en tijdslot (i.v.m. de aangescherpte coronamaatregelen): Koop je ticket(s)

Zoals in de persconferentie van 14 december aangegeven, is een versoepeling van de huidige maatregelen nog niet aan de orde. Het huidige pakket aan maatregelen wordt verlengd t/m vrijdag 14 januari 2022.

Alleen samen zorgen we ervoor dat het museumbezoek veilig en prettig verloopt. Hieronder staan de belangrijkste maatregelen:

Plan je bezoek

 • Toegangstickets zijn alleen online verkrijgbaar. Je kiest een dag en een tijdsslot. Per dag en per tijd is een bepaald aantal tickets beschikbaar. Zo voorkomen we dat er teveel mensen tegelijkertijd in het museum zijn en dat er een wachtrij ontstaat bij de entree (Achter de Kerk 14).
 • Dit geldt voor alle bezoekers. Ook als je gratis toegang hebt, bijvoorbeeld met de Museumkaart (of een andere kortingspas) of voor kinderen t/m 17 jaar.
 • Neem de tickets geprint of op je smartphone mee naar het museum. Ook de Museumkaart en andere kortingskaarten en – passen moeten gecontroleerd worden, dus neem deze ook fysiek mee.
 • Koop hier je ticket(s)
 • Stel bij ziekteverschijnselen je bezoek uit. Het gaat hier om: verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging vanaf 38 graden Celsius en/of benauwdheid.

In het museum:

 • Er geldt een vaste looproute; deze start bij Ingang Achter de Kerk 14. Onze entree aan de Oosthaven 9 is tijdelijk gesloten (behalve voor bezoekers aan Het Huis van Sinterklaas).
 • Om drukte bij de garderobe en lockers te vermijden, adviseren wij om zo min mogelijk jassen en tassen mee te nemen (geen rugzakken) die opgeborgen moeten worden.
 • Voor alle ruimtes geldt een maximum aantal personen. Het toegestane maximum staat bij de ingang van de ruimte aangegeven. Wacht zo nodig tot andere bezoekers de ruimte hebben verlaten.

Wij vragen je tijdens het bezoek:

 • Om minimaal 1,5 meter afstand te houden van andere bezoekers en van ons personeel.
 • Een mondkapje te dragen. Bedek neus, mond en kin.
 • Zoveel mogelijk je handen te wassen en gebruik te maken van de beschikbare desinfectiemiddelen.

Wij wensen je - ondanks deze maatregelen - een inspirerend bezoek aan ons museum!

Opbouw tentoonstelling Hoge Luchten

Vanwege het opbouwen van onze nieuwe tentoonstelling Hoge Luchten - Schatten uit het Rijks, is het mogelijk dat de zalen 4 t/m 7 gesloten zijn. Voor mindervaliden is het daardoor niet goed mogelijk om in andere zalen te komen. Vanaf 10 december is de tentoonstelling Hoge Luchten geopend! Excuses voor het ongemak.